Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk.
Hirdetés

Bangóné Borbély Ildikó csütörtöki sajtótájékoztatóján gazdasági összefonódást emlegetett az emberi erőforrások minisztere, valamint a Borsod megyei kórház vezetője, Révész János között. Az ellenzéki politikus Kásler Miklós közvetlen bizalmasának nevezte Révész Jánost, akit – elmondása szerint – a gyógyszerészeti intézet „ötfős vezető testületébe” is delegált a tárcavezető, megjegyezve: a testület tagjai máig nem estek át „az előírt nemzetbiztonsági átvilágításon”.

Az OGYÉI azt írta: a képviselő „lejárató célzatú sajtótájékoztatóját követően” egyes médiumokban olyan híresztelések jelentek meg, amelyek alkalmasak a közvélemény megtévesztésére az OGYÉI-ben folyó – a magyar gyógyszerbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű – szakmai munkával kapcsolatban. Az OGYÉI Magyarország gyógyszerbiztonsága szempontjából olyan kiemelt jelentőségű szakmai intézet, amely hatósági tevékenységét a vonatkozó nemzetközi és magyarországi normák és a jogszabályi környezet maradéktalan betartása mellett végzi – tették hozzá.

Azt írták: minden alapot nélkülöz a szocialista politikus azon állítása, amely szerint az OGYÉI-t ötfős – „laikusokból álló” – vezető testület irányítaná vagy irányította volna a múltban. Az OGYÉI-nek nem vezető, hanem tanácsadó testülete van, amely a főigazgató felkérésére nyilvánít szakmai véleményt egyes esetekben. A tanácsadó testület tagjai – a szocialista képviselő állításával ellentétben – munkájuk és az általuk hozzáférhető információk jellegéből következően nem tartoznak bele a nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezettek körébe – jegyezték meg.

Az OGYÉI hatósági munkáját – még a vezetőváltások idején is – „kiváló, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek irányították és irányítják”. A vezetői döntéseket minden esetben az intézet főigazgatója (távolléte esetén a kijelölt főigazgató-helyettes) saját hatáskörében eljárva hozza meg, a szakmai főigazgatóságok, főosztályok véleménye alapján, a jogszabályi előírások legszigorúbb betartása mellett – fejtették ki.

Éppen ezért – mint kiemelték – visszautasítanak minden olyan feltételezést, amely szerint a tanácsadó testület tagjai – beleértve Révész Jánost is – „bármilyen formában részt vehetnének a magyar gyógyszerpiacot, vagy hazánk gyógyszerbiztonságát befolyásoló döntések meghozatalában”.

Kitértek arra is: az OGYÉI nem dönt gyógyszerbefogadásokról, vagyis egyes készítmények társadalombiztosítási támogatásáról, csupán – mint gyógyszerekkel foglalkozó hatóság – a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás során a készítményeket gyógyszerré nyilvánítja; a készítmények ezután forgalmazhatók Magyarországon.

„Az OGYÉI nem politikai szervezet, hanem magyar emberek érdekében szakmai, tevékenységet folytat” – fogalmaztak, hozzátéve: „éppen ezért a leghatározottabban visszautasítjuk azokat a feltételezéseket, amelyek szerint intézetünkben bármilyen politikai indíttatású tevékenység zajlana”.