A közlemény szerint a technikumokban jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles technikusképzések. A tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat akár felvételi nélkül folytathatják az adott szakirányú egyetemen.    

Hirdetés

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre – tudatta a tárca.    

Mint írták, az új képzési forma lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezzék. A program keretében nemcsak a közép- és felsőfokú oktatási tartalmak, hanem a duális képzés összehangolására is lehetőség nyílik. Így a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak – tájékoztatott a minisztérium.    

A szakképzési rendszer ezzel egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy egy fiatal akár 16 éves korától valódi vállalati környezetben szerezzen gyakorlatot, jusson saját jövedelemhez és végül felsőfokú végzettséghez is. A diákok számára az okleveles technikusképzés tudatosan tervezhető életpályát, kiszámítható munkalehetőséget, a gazdálkodó szervezetek számára pedig hatékonyabb utánpótlási, toborzási eszközt jelent – fogalmaztak a közleményben.    

Korábban írtuk

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak – ismertették.    

A közleményben idézték Pölöskei Gábornét, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkárát: az új lehetőség magasabb szintű tudást és egyenes utat biztosít a felsőoktatásba. Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is. A képzési forma Budapesten és 12 vidéki városban fűzi szorosabbra a szakképzési intézmények és az egyetemek együttműködéseit – tette hozzá a helyettes államtitkár.