Hirdetés

A negyedik hullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron – mondta a miniszter a mutációval kapcsolatosan.

Rámutatott: a variánst Afrika déli részén, november végén mutatták ki és hihetetlenül gyorsan terjedt el az egész világon. A vírus duplázódási ideje két-három nap, ami Magyarországon is egyre inkább megmutatkozik – ismertette.

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltás utáni negyedik hónapban elindul a védettség csökkenése. A harmadik oltás után a védettség ismét 90 százalék föl emelkedik, tehát a harmadik oltás életmentő – hangsúlyozta a tárcavezető.

A negyedik oltás kérdésére úgy reagált, hogy augusztusban nagyon sokan felvették a harmadik oltást, de azóta is eltelt több hónap, tehát indokolt a negyedik oltás. Kiemelte: elsősorban azoknak a 60 év feletti honfitársainknak ajánljuk, akiknek van társbetegsége, például hipertónia vagy diabetes – hívta fel a figyelmet a miniszter. Arra a hírre, hogy fennakadás van az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásával, úgy reagált: folyamatosan érkeznek az újabb és újabb vakcina adagok.

Korábban írtuk

Kásler Miklós a gyógyszerellátás biztosítása és a feltételek javítása kapcsán úgy nyilatkozott: húsz betegségcsoport vonatkozásában 28 gyógyszert fogadott be a gyógyszerhatóság. Magyarország ismételten a legrövidebb időn belül a legkorszerűbb gyógyszereket biztosítja a betegek számára – mutatott rá. Hozzátette: komoly hangsúlyt fektet a kormány arra, hogy a kistelepüléseken is azonnal elérhető legyen a gyógyszertár és a gyógyszer.

A szociális szektorban dolgozók január elsején életbe lépő 20 százalékos béremelésével kapcsolatban emlékeztetett: ha ezt a mostani pénzüket a 2010-essel összevetjük, akkor 170 százalékkal emelkedett a jövedelmük.

A gyermekekkel, és a szociálisan rászoruló emberekkel foglalkozó honfitársaink erkölcsi valamint anyagi megbecsülése rendkívül fontos – mondta a miniszter, aki az egyházak szociális szerepvállalását úgy foglalta össze, hogy az egyháznak kétezer éves tradíciója van az elesettek, támogatásra szorulók megsegítésében. Az a hozzáállás, a szemlélet, a megértés, az együttérzés, a támogatás belső lelki kényszere az egyház részéről biztosított és nem pótolható semmivel – zárta a beszélgetést a miniszter.