Az ismert forráshiányos helyzet ellenére a Magyar Televízió az elmúlt hónapokban egyöntetű elismerést váltott ki a tavaszi választások, a dél-afrikai foci-vb, illetve az augusztus 20-ai nemzeti ünnep eseményeinek színvonalas közvetítésével. Az MTV ősszel is arra készül, hogy az országgyűlési választásokhoz hasonló színvonalon számoljon be az önkormányzati választásokról. Október 23-án, a forradalom és szabadságharc évfordulóján pedig az összefogás napján, augusztus 20-án látottakhoz hasonló, egész napos műsort sugároz a nemzeti főadó.

Mint ismert, a közmédiumok közül egyedüliként az MTV-t sújtó idei költségvetési elvonások miatt a műsorkészítésre fordítható keret drasztikusan csökkent, ezért a 2010-es műsortervek radikális átalakítására kényszerült a Magyar Televízió. Szeptember 6-ától több új műsorral is jelentkezik a köztévé; az őszi struktúra elkészítésénél főként az alacsony költségvetésű tavaszi műsorrend tapasztalatait vette figyelembe az MTV Programtanácsa. A Magyar Televízió pénzügyi helyzete nem változott az elmúlt hónapokban, ezért ősszel is a közszolgálati alapfeladatok ellátását biztosító műsorok megtartására törekszik − elsősorban a belső kapacitásokra támaszkodva.

Az m1 őszi műsorkínálata

Az őszi műsorstruktúra vázát továbbra is a belső gyártású stúdióműsorok alkotják: az augusztus végétől műsorvezető-párokkal jelentkező Ma Reggel (információs stúdióműsor, hétfő-vasárnap 5.50, hétköznap 180, hétvégén 120 perc), a Nappali (közéleti életmódmagazin, hétfő-péntek, 10.00, 100 perc), valamint a Teadélután (délutáni szórakoztató magazin, hétfő-péntek, 17.00, 55 perc). Az m1 továbbra is naponta hétszer sugároz élőben Híradót (6.00, 7.00, 8.00, 12.00, 16.30, 19.30, kb. 23.30), a déli híreket hétköznap 50 perces kisebbségi műsorsáv, majd a Kárpát-expressz és a Kárpát-medence zenéjét bemutató Összhang című új műsor követik. Hétköznap délután Tudástár 2010 (hétfő-péntek, 15.00, 25 perc) és Magiszter (50 perc) címmel új tudomány-népszerűsítő, ismeretterjesztő stúdióműsorokat sugároz az m1, utóbbiban természettudományi és ismeretterjesztő filmekkel, sorozatokkal. A Sírjaik hol domborulnak? (péntek, 15.30, 25 perc) mellett új nemzetvédelmi magazint is indít ősszel az m1; a Hon-Védelem a magyar honvédség és fegyveres erők történetét és tevékenységét mutatja be (péntek, 15.00, 25 perc).

A főműsoridő hétköznap két filmsorozat vetítésével indul (17.30, 18.30), majd az esti Híradó után továbbra is 50 perces közszolgálati műsorok következnek: hétfőn a Kékfény, kedden az Önök kérték, szerdán egy filmsorozat, csütörtökön a Jelfogó című új közéleti riportműsor, pénteken pedig az Üdítő. A Jelfogó a politika köré az elmúlt két évtizedben felépült fal lebontására tesz kísérletet, az alkotók szándéka szerint közelebb viszi a nézőkhöz a közéleti témákat, tágabb perspektívából mutatja be az összefüggéseket. Hétköznap 21.00 órától Az Este című hírháttér-magazint vetíti az m1 25 percben, majd A nap filmje válogatás után változatos tematikájú, részben új ismeretterjesztő és kulturális műsorokat láthatnak a nézők (Múlt-kor, Zegzugos történetek − kultúrtörténeti kalandozás, Széles-vászon − mozimagazin, Pécsi keringő − Pécs 2010 programajánló, Villanófényben − Müller Péter beszélgetései).

Szombaton délelőtt gyerekeknek szóló, vasárnap vallási műsorokat vetít az m1. Szombaton a déli Híradó után tematikus magazinműsorok (Egészség-ABC, Delta, Autóvízió / Motorvízió), majd az MTV egykori nagy sikerű műsoraiból válogatott Hogy volt…? következnek. Késő délután klasszikus filmekkel és Legvidámabb barakk: Biszku és a többiek címmel egy a Kádár-rendszert bemutató dokumentumsorozattal, vasárnap ugyanekkor ismeretterjesztő magazinokkal (Komolyzenei kvíz, Szellem a palackból − sorozat a gyűjtőszelemről, Magyarország története, Panoráma, Európa Magyarországon − európai uniós magazin) várja nézőit a csatorna. Szombaton az esti Híradó után a Szerencse Szombat következik, utána minőségi filmeket, krimisorozatokat, késő este könnyűzenei koncerteket sugároz az m1. Vasárnap este a Szempont című oknyomozó riportmagazin, illetve szórakoztató műsorok és az Aranymetszés című új kulturális magazin következnek. A vasárnapi műsort koncert- és színházi közvetítések zárják.

Az m2 őszi műsorkínálata

Az m2 megőrzi kulturális-tudományos tematikáját, de közszolgálati feladatát ezután is nagyobbrészt ismétlésekkel, az elmúlt években felhalmozott értékes kultúrtörténeti, dokumentum- és természetfilmjeinek sugárzásával látja el. Továbbra is az m1-gyel párhuzamosan sugározza a Ma Reggelt, a déli Híradót és a Kárpát expresszt az m2, az m1 esti Híradóját 20 órától ismétli a kisebbik csatorna. Hétfőn délután és kedden egész nap parlamenti közvetítést, hétköznap délelőttönként nemzetiségi műsorokat, majd a Záróra koradélutáni ismétlése után kultúrtörténeti sorozatokat vetít az m2. A délelőtti 50 perces Körzeti magazinokat (hétfőn Miskolc, szerdán Debrecen, csütörtökön Sopron, pénteken Szeged, szombaton Pécs) ősztől nemcsak regionálisan, hanem országszerte sugározza a csatorna. Hétköznap délután film- és könnyűzenei sorozatokkal, 18 órától az Átjáró új adásaival, majd az Esti mesével várja nézőit az m2. A nyolcas Híradó előtt könnyed sorozatokat, utána dramatikus filmsorozatokat, tévéjátékokat, opera-, operett- és színházi felvételeket, majd a Zárórát mutatja be a csatorna. Csütörtökönként, havonta egyszer 50 perces vallási témájú kerekasztal-beszélgetések váltják a portrésorozatot.

Ezt vedd fel! címmel péntek esténként továbbra is művészfilmeket, szombat délutánonként dokumentum- és természetfilmeket, később film- és tévéjáték-sorozatokat sugároz a csatorna, a Nagy Mozi válogatásban pedig változatlanul sikerfilmek várják szombat esténként a nézőket. Vasárnap délelőtt a gyerekeké a képernyő, délután vallási műsorokat, majd 15 órától ifjúsági filmeket és sorozatokat vetít a csatorna. Vasárnap délután tűzi műsorra a természetfilmezés történetét bemutató Pro Natura című sorozatot, illetve új kisebbségi – határon túli magazinját, a Pillért az m2. Vasárnap koraesténként TS Motorsport magazinnal és Sport 7-tel is várja nézőit a kisebbik csatorna.

Évfordulók, kiemelt események az őszi műsorkínálatban

Az m1 az idén ősszel kiemelten foglalkozik az önkormányzati választásokkal, az október 23-ai nemzeti ünnep eseményeivel, a mindenszentekkel és a karácsonyi ünnepekkel, az m2 pedig olyan világnapokkal és évfordulókkal, mint a Magyar Dráma Napja (szeptember 21.), a Zene Világnapja (október 1.), az Aradi vértanúk emléknapja (október 6.), a hortobágyi kitelepítések 60. évfordulója, az 56-os forradalom ünnepe (október 23.), illetve Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója (november 7.).