Szita Károly (Fidesz-KDNP) a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szerdai, pécsi elnökségi ülését követő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva azt mondta: harminc éve dolgozik az önkormányzati szférában, őszintén megdöbbent a baloldali politikusok mondatain.

Hirdetés

Sajtóbeszámolók szerint az eseményen Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere, a szervezet elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy szakértők bevonásával tízpontos szakmai anyagot készítettek az önkormányzatiság választások utáni helyreállítására, a minőségi közszolgáltatások biztosítására, illetve arra, hogy az önkormányzati rendszer működőképes és finanszírozható legyen.

Péterffy Attila (Pécs Jövője – Öt Torony), Pécs polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy az új kormány fontos szempontnak tartja majd a települések önrendelkezésének helyreállítását, és elvárják, hogy helyi ügyekben helyben hozhassanak döntéseket.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: még a fideszes polgármestereknek is jobb lesz a kormányváltás után, ugyanis nem más utasítására kell dönteniük fejlesztésekről. A politikus reményét fejezte ki, hogy az országgyűlési választásokon fideszes polgármesterek is az ellenzéki összefogás jelöltjeire szavaznak, mert fontos, hogy Magyarországnak a vidékiek problémáját jól ismerő kormányfője legyen.

Szita Károly az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: „amíg a 2010 előtti, baloldali kormányok politikája a megszorításokról szólt, a polgári kormányé a támogatásokról”. Példaként hozta fel, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok politikáját az adóemelések, a gazdasági válság, a növekvő hitelek, az emberek és önkormányzatok eladósodása, a munkanélküliek tömege jellemezte.

„Magyarország volt Európa legmagasabb rezsijét fizető országa, ahol a villamosenergia árát a kétszeresére, a lakossági földgázét a háromszorosára emelték, elvették a 13. havi nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést, megszüntették az otthonteremtési programot, a családok adókedvezményét, devizacsapdába kergették őket, fizetőssé tették az egészségügyet, nem beszélve arról, hány tanárt, orvost, ápolót rúgtak ki” – közölte az MJVSZ elnöke.

Hozzátette, azok a polgármester kollégái, akik ezt vele együtt átélték, nem kívánják vissza azt az időszakot.

Szita Károly emlékeztetett arra, hogy ezzel ellentétben 2010 után a polgári kormányok adósságkonszolidációjával az állam 1300 milliárd forint adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, „amit azért voltak kénytelenek 2010 előtt felvenni, mert e nélkül nem tudtak volna villanyszámlát, pedagógusbéreket fizetni, nem tudtak volna egyről a kettőre jutni”.

Ez volt az első erős jelzése a polgári kormánynak az önkormányzatok felé, hogy baj esetén számíthatnak rá – jegyezte meg a kormánypárti politikus, aki kitért arra, hogy ezt a lépést adócsökkentés, munkahelyteremtések követték, hatásukra közel került a teljes foglalkoztatottság elérése.

„A kormány megkérdezett bennünket és támogatta a beruházásainkat, 2010 előtt erre nem volt lehetőségünk” – szögezte le.

Szólt arról, erősödik a gazdaság, beindult a Modern városok program, a Magyar falu program, óvodák, iskolák újultak, újulnak meg, ipari parkok létesülnek, a rezsicsökkentés eredményeként Magyarországon a lakossági áram ára a legalacsonyabb, a gáz ára a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Szita Károly azt hangoztatta: egy pillanatig sem érzi azt, hogy a települések önállósága csorbult volna a polgári kormányok idején.

Karácsony Gergelynek arra a megjegyzésére, miszerint az Európai Unió Bírósága szerdán gyakorlatilag kimondta, Magyarország nem jogállam, ezért a főpolgármester szerint helyre kell állítani a jogállamiságot és a demokráciát a választások után, Szita Károly közölte: „Karácsony Gergelynek tudnia kell, egy településvezetőt arról ítélnek meg, hogy néz ki a település, vannak-e munkahelyek, folynak-e beruházások, milyen a köztisztaság, neki elsősorban ezzel kellene foglalkoznia”.

Korábban írtuk