Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A javaslatot azzal indokolta a közmédiának nyilatkozva, hogy szintet kell lépni a védekezésben.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy az osztrákokkal egyetértésben lezárja-e a határokat az Olaszországból érkezők előtt, a magyar állampolgárok bejöhetnének, de rájuk automatikus karantén várna.

A miniszter közölte, az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni, és hogy a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsák – tette hozzá. Elmondta, a kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, mindent megtesznek annak elkerülésére, hogy „csoportosan megjelenjen a betegség Magyarországon”.

Emlékeztetett arra, hogy rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa, de az árvíz idején több térségben elrendeltek ilyet.

A Magyar Honvédségnek (MH) a koronavírus okozta különleges helyzetből adódó tennivalók mellett el kell látnia a hagyományos feladatait: biztosítani Magyarország függetlenségét, területi integritását, szavatolni a magyar emberek biztonságát – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben, miután a helyi Kossuth laktanyában tájékozódott az ott állomásozó alakulatok felkészültségéről.
Németh Szilárd a legfontosabb tennivalónak a légtérvédelmet jelölte meg, hogy adott esetben a Gripenek tudják teljesíteni a szolgálatot. A „koronavírusos helyzetben” elsődleges feladat a Gripen-pilóták egészségének megőrzése, ennek érdekében három váltásban, térben is időben teljesen elszigetelten állnak a katonák rendelkezésre a feladatok ellátására – jelezte az államtitkár.
Hozzátette: az 5. számú Bocskai István Lövészdandárnak és a 21. Bornemissza Gergely felderítő ezrednek otthont adó debreceni laktanyában pedig „a szárazföldi műveleteket” végzik, és onnan vezénylik a határvédelemre is a katonákat. „A határra egészséges katonákat kell küldeni, akik képesek megvédeni a magyar határt, a magyar embereket, ha úgy tetszik, egész Európát” – mondta Németh Szilárd megjegyezve, hogy ennek érdekében megtették a szükséges intézkedéseket.