Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kormányrendeletet a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről a Karmelita kolostorban 2020. november 14-én
Hirdetés

Miután Orbán Viktor és kormánya stabil alapokra helyezte a magyar gazdaságot, folyamatosan szélesítette a családtámogatási rendszert. Az elmúlt tizenkét évben nem volt olyan esztendő, amikor a magyar családok helyzete ne javult volna. A jobboldali kormány legnépszerűbb családpolitikai lépései a csok, a Babaváró Támogatás és családi adó-visszatérítés, azonban ennél sokkal több fontos lépés történt az elmúlt időszakban. Az Origo évről évre végigvette, milyen segítséget kaptak a magyar családok a kormánytól.

Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni. Ha pedig egy nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el a világból

– jelentette ki Orbán Viktor a 2019-es Budapesti Demográfiai Csúcson, amivel a kormányfő tökéletesen bemutatta a jobboldali kormány ars poeticáját. Család és nemzet: egymásra épülő elemek, az egyik a másik nélkül mit sem ér. Éppen ezért a kormányzati politika középpontjában a kezdetektől fogva a magyar családok támogatása és ezáltal a gyermekvállalási kedv növelése áll. 

2010

A rendszerváltást követően kedvezőtlen demográfiai folyamatok indultak meg, aminek a korábbi időszakokban tett családpolitikai lépések sem tudtak gátat szabni. Mint ismert, a sorozatos megszorítások következtében a Gyurcsány-korszak legnagyobb vesztesei a magyar családok voltak.

Éppen ezért a kétharmados parlamenti többséggel megválasztott Fidesz-KDNP kormány – a 2010 előtti baloldali kormányokkal ellentétben – a magyar emberek és így a magyar családok pártjára állt. 

Korábban írtuk

Orbán Viktorék az első pillanatoktól kezdve komplex módon nyúltak a kérdéshez, és szélesebb családtámogatási rendszer keretei között kívánták kezelni a kedvezőtlen tendenciát.

Sikerükben komoly szerepet játszik, hogy tizenkét éve politikai stabilitás uralkodik az országban, három egymást követő parlamenti választáson is bizalmat kaptak. A politikai értelemben vett biztonság pedig lehetővé tette az állandó elemekre építkező családpolitikai eszközrendszer kialakítását.

Nem sokkal az új kormány felállása után 2010 júniusában Orbán Viktor huszonkilenc intézkedésből álló akciótervet ismertetett az Országgyűlésben. A kormányprogram új gazdasági rendszer kialakítását és a társadalmi kölcsönös felelősségvállalás alapelvének érvényesülését hirdette meg.

Ebben számos családokat érintő intézkedések szerepeltek. Többek között családi adóalap-kedvezményeket vezettek be egy, kettő, három gyermek után, amelyeknek az összege évről évre nőtt a költségvetés lehetőségeitől függően. Egyúttal befagyasztották a közüzemi díjakat, az év végéig kilakoltatási moratóriumot rendeltek el, és megszüntették a lakáscélú devizahiteleket.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!