Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a késő esti órákig az ország nagy részén várhatók viharos széllökések.

A legerősebbek széllökések óránként 70-95 kilométeres sebességűek lesznek, de a Dunántúl nyugati felén – azon belül kiemelten az Alpokalja, a Zalai-dombság és a Bakony térségében – a 95-100 kilométer/órát is meghaladhatják.

A középső és az északi országrészben fokozatosan mérséklődik a légmozgás, ezeken a vidékeken már inkább csak átmenetileg fordulhatnak elő 60-70 kilométer/órásat meghaladó lökések. Az éjszaka második felében már másutt is egyre nagyobb területen kezd veszíteni erejéből a szél. Csütörtökön napközben még többfelé lesz ugyan erős szél, de már csak a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein fordulhat elő egy-egy viharos széllökés.

Csütörtökre elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul, de a szélvédett északi, északkeleti völgyekben ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.