Kamion gázolta el húsz évvel ezelőtt, s bal lábának sérülései annyira súlyosak voltak, hogy azt boka felett amputálni kellett. Hazánk valamennyi, összesen 3152 települését érintő útját nem minden előzmény nélkül vállalta, az országjárás ötlete idén tízéves. Először görkorcsolyával vágott neki, s mintegy 6500 kilométert tett meg. „Ígéretek szép számmal érkeznek, tényleges segítség jóval ritkábban” – mondja, de lelkesedése töretlen: egyelőre 1680 településen van túl. A kezdeményezés egyik fő üzenete az, hogy sportolni mindenki tud, ha akar. Bojtos István útja nemcsak bátorítás, hanem bizonyíték is erre minden mozgássérült ember számára.

Május 25-én indult Zalaegerszegről, és tervei szerint októberre sikerül elérnie a kitűzött célt, vagyis megtenni a több mint 23 ezer kilométeres távot és eljutni a fennmaradó majdnem 1500 településre. „Ha jó napom van, akár négy-öt hely is belefér. Az Alföldön nehezebb, mert messze vannak egymástól a falvak, városok„. Hozzátette, tíz év alatt sok és sokféle tapasztalat gyűlt össze, egyaránt volt példa befogadóbb és kevésbé együttműködő állomásra, de ez sosem volt összefüggésben azzal, hogy nagyvárosban vagy faluban járt-e. „Előzetes egyeztetés után elsőként az önkormányzatokat keresem fel, tájékozódom az adott település akadálymentességéről, az ott élő mozgássérültek helyzetéről, az esélyegyenlőség megvalósulásáról”.

Budapesten a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjába (MEREK) látogatott el, ahonnan némi pihenő és bicikliszerviz után indult tovább. Büszkén mutatta speciálisan átalakított kerékpárját, közben halkan jegyezte meg: azért van ennél jobb is. Magyarországon súlyos és eddig nem megoldott probléma volt, hogy a sorozatban legyártott segéd- és sporteszközök kevésbé alkalmasak sportolásra, de még a hétköznapi használatra is. Kevesen tudnak a külföldön viszonylag széles körben elterjedt adaptáló műhelyekről, ahol a mozgáskorlátozott embereknek lehetőségük nyílik segéd- és sporteszközük személyre szabott átalakíttatására, hiszen önmagában az akadálymentesítés kevés, az eszközök helyes beállítására legalább akkora szükség van.

A MEREK hazánkban úttörőként, uniós forrásból hozott létre a külföldihez hasonló műhelyhálózatot. A Guruló néven futó projekt lényege, hogy az átalakításhoz szükséges felméréseket az FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszer alapján végzik el, így biztosítva, hogy mindenki egyénre szabott segédeszközökhöz jusson. A felmérésben ortopéd és rehabilitációs szakorvosok, gyógytornászok, valamint mozgásterapeuták vesznek részt, a technikai beállításokat pedig képzett, megváltozott munkaképességű emberek végzik. Az előreláthatóan 2011-re régiónként megnyíló, összesen hét műhely országos hálózatának egyik kiemelkedő értéke, hogy minden rászoruló a saját lakóhelyéhez közel kaphatja majd meg a megfelelő szakmai segítséget.

Bojtos István egyszemélyes missziója példaértékű, annál is inkább, ha figyelembe vesszük, milyen sok nehézséggel küzd meg nap mint nap. A szakmája eredetileg festő, 27 ezer forintos járadékát, ha nincs úton, most kerámiakészítéssel és alkalmi munkákkal egészíti ki. Ösztönző és támogató családi háttér van mögötte, felesége és már idősebb gyermekei ugyan féltik, de minden lehetséges módon segítik körútját. Nem egyszer fordult elő, hogy kifogyott a pénzből, vagy a telefonjára kellett egyenleget töltenie, ilyenkor azonnal a segítségére siettek. „Annyit mondtam a feleségemnek, hogy csak néhány zsemlére és felvágottra küldjön valamennyit.” A pénz az eszközök tekintetében is fontos tényező, elmondta, hogy a tb-támogatással beszerezhető protézissel elképzelhetetlen lenne órákon át talpon maradni, főleg biciklizni.

Bojtos Istvánt telefonon a 20/387-98-84 számon lehet elérni; bármilyen apróságot, segítséget szeretettel fogad.

(Közelkép Hírügynökség)