A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Parlamentben átadta Kövér László házelnöknek a 2015-ös évi költségvetés tervezetét.

A költségvetés egyik legfontosabb kérdése mindig az, hogy mennyi pénz marad a lakosságnál, az embereknél – fogalmazott Varga Mihály, hangsúlyozva, a 2015. évi költségvetés megvédi a kormányzás eddigi eredményeit.

Kitért rá, a családi adókedvezményeknek köszönhetően jövőre 240 milliárd forint marad a magyar családoknál. A kormánypárti politikus aláhúzta, megvédik a rezsicsökkentést is, amelynek hatására a háztartások rezsiterhei 20-25 százalékkal mérséklődtek az elmúlt években és amelynek köszönhetően egy magyar háztartás átlagosan 150 ezer forintot spórolhat meg évente.

A közös erőfeszítéseknek köszönhetően, a bankoknak vissza kell fizetniük azt a mintegy 1000 milliárd forintot, amit tisztességtelen módon vettek el a családoktól – szögezte le Varga Mihály.

A tárcavezető ismertetése szerint a hitelesek vagy pénzhez jutnak, vagy – ha még élő hitelszerződésük van – körülbelül 25-30 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészletük.

Mindezeknek köszönhetően a 2015-ös költségvetés a banki elszámoltatás költségvetése lesz. Életbe lép a fair bankokról szóló törvény, több pénz marad a családoknál, ezáltal nőnek a lakossági megtakarítások és a fogyasztás, amely ösztönözni fogja a gazdasági növekedést is a következő évben – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, a kormány emellett továbbra is elkötelezett a pénzügyi stabilitás, a munkahelyteremtés, valamint az államadósság csökkentése mellett.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a 2015-ös költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A politikus változatlan célnak nevezte az államadósság további csökkentését. Mint jelezte, ebben a tekintetben a büdzsé 75,4 százalékos GDP-arányos szinttel kalkulál. Beszámolt arról is, hogy a közteherviselés jegyében maradnak a különadók, így a reklámadó és a bankadó is.

Jövőre is minden gazdasági szereplőnek, teherbíró képességével arányosan részt kell vállalnia a közteherviselésből. Ebből a gazdaságpolitikai elvből a kormány nem kíván engedni – emelte ki a miniszter.

A fideszes honatya arról informált, 2016-tól kezdve 4 év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezerről 20 ezer forintra emelik a két gyermeket nevelő szülők adókedvezményét. Újdonságként említette, hogy a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönzik, amelynek révén a házasságkötést követő 2 éven át havi 5 ezer, azaz évi 60 ezer forint adócsökkentést kapnak az első házasok.

Varga Mihály elmondta, a gyed-extrát 2015-ben is folytatják, mivel „az bebizonyította, hogy ösztönzi és elősegíti a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását.”

A nemzetgazdasági tárca vezetője hangsúlyozta, a kormány a jövőben is a „segély helyett munka” elvét kívánja követni.

Azt szeretnénk elérni, hogy Magyarországon mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni tud és akar – tette egyértelművé Varga Mihály, hozzátéve, ennek megfelelően 2015-ben még több embernek fogják lehetővé tenni, hogy a közmunkán keresztül jövedelmet szerezzen és jövedelemből tartsa el a családját. Kifejtette, ennek jegyében a kormány 35 milliárd forinttal több pénzt, összesen 270 milliárd forintot fordít jövőre a közfoglalkoztatásra.

A miniszter elmondása szerint emellett folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző kormányzati programok, így a Munkahelyvédelmi Akció is, amin keresztül már közel 900 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy munkalehetősége megmaradjon és a válság ellenére se kelljen állásától megválnia.

Varga Mihály szintén az újdonságok közé sorolta, hogy jövőre már a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után is jár adókedvezmény.

Mint mondta, a képzések és a szakképzések erősítésével azt szeretnék elérni, hogy minél több embert vezessenek vissza a munka világába. Az a cél, hogy a közmunkából a következő lépcsőfok a versenyszférába való visszatérés legyen – húzta alá a tárcavezető.

A kormánypárti politikus megerősítette, 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell, amelyre 44 milliárd forintot biztosít a kormány. Első ütemben, 2015 júliusában 30 százalékkal nő az ebben az ágazatban dolgozók illetménye. Az ezt követő években további bérnövekedések várhatók, a kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is – számolt be Varga Mihály.

Kitért rá, 2015-ben is folytatódik a pedagógus-béremelés, amire 38 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Az egészségügyben dolgozók is számíthatnak majd a kormányra. Jövőre kiemelt célunk, hogy megvalósuljon a háziorvosi rendszer fejlesztése és a háziorvosok támogatása, ezért 18.5 milliárd forinttal többet biztosítunk ezekre a célokra – mondta Varga Mihály.

A tárcavezető arról is szólt, 2015-ben a köznevelés megújításának folytatását is kiemelt feladatnak tekintik. Szavai szerint jövőre „minden eddiginél több gyermek jut ingyenesen tankönyvhöz.” A politikus elmondása alapján 2015 szeptemberétől „a korai fejlesztés érdekében” 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda. Hozzátette, 2015-ben 5 milliárd forinttal többet, összesen 58 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre.

2015-ben is megőrizzük az időskori ellátások reálértékét, a nyugdíjak az infláció mértékével fognak növekedni – jelentette ki Varga Mihály, akinek szavai szerint „az idősek terheit jelentősen mérsékli a rezsicsökkentés is, amelynek eredményeit a kormány a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer elindításával szeretné stabillá tenni.”

A honatya arról is beszámolt, hogy folytatják a Nők 40 programot, amely program lehetővé teszi, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehessenek. Eddig 135 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

A miniszter az ország gazdasági versenyképességének további javításához elengedhetetlennek nevezte a bürokrácia további csökkentését. Ennek jegyében – mint mondta – 2015-től tovább csökken az ügyintézési határidő a jelenlegi 21 napról, az általános 15 napra, ami legfeljebb 15 nappal hosszabbítható.

Hozzátette, 2016-tól 2018-ig állami rezsicsökkentést hajtanak végre, számos területen az illeték és bírság csökkenni fog, vagy kivezetésre kerül, és „olyan szükségtelen szabályozásokat is kivezetnek a rendszerből, amelyek csak megnehezítik a mindennapi életet”. Emellett Varga Mihály arról is beszámolt, hogy jövőre 260-ra növelik a kormányablakok számát.

A nemzetgazdasági tárca vezetője szerint 2015-tel az önkormányzatok életében is új időszámítás kezdődik. Ez lesz az első olyan év, amikor az önkormányzatok mindenféle adósság nélkül kezdhetik el működésüket – mondta Varga Mihály, felidézve, a kormány az elmúlt években több lépcsőben a teljes adósságállománytól megszabadította az önkormányzati rendszert.

A fideszes politikus jelezte, a helyi önkormányzatok 2015-ben várhatóan több mint 2500 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, melyhez a központi költségvetés 690,5 milliárd forintot biztosít.

Kövér László ugyanitt a költségvetési törvényjavaslat elfogadásának menetrendjéről tájékoztatta a sajtót.

A házelnök úgy fogalmazott, „a demokrácia a költségvetési törvényre és az e körüli vitalehetőségre épül.”

Kövér László ismertetése szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája a november 17-i héten kezdődik, a részletes vita november 26-27-én indul a bizottságokban, az Országgyűlés költségvetési bizottsága a december 1-i héten tárgyalja meg mindazon módosító indítványokat, amelyeket a frakciók és a bizottságok elé terjesztenek, a parlament pedig várhatóan december 15-én szavaz a jövő évi büdzséről.

fidesz.hu