Az utcákon harcoló forradalmárok mellett a hivatásukat végző orvosok, ápolók és nővérek, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek is az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak – mondta a Fidesz frakcióvezetője Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban tartott megemlékezésen.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Gulyás Gergely kiemelte, amíg a forradalmárok az utcán harcoltak az ország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek a mentőautókban és a kórházakban küzdöttek a forradalmárok életéért. 
    
„Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és a megfelelő eszközök hiánya mellett hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással” – fogalmazott.
    
Gulyás Gergely megemlékezett a koncepciós perbe fogott és kivégzett fiatal orvosról, Tóth Ilonáról is. A frakcióvezető szerint az ő elítélésével akarta Kádár János valamennyi 1956-os hős orvos és ápoló nevét bemocskolni.
    
A politikus beszédében méltatta a magyar fiatalokat is, akik „a történelem során nem egyszer jártak élen az egész nemzet sorsának alakításában”, mivel „nehezen tűrik a zsarnokságot, a megszállást, az alávetettséget”.
    
A magyar történelem két legnagyobb forradalmában is a magyar fiatalság vállalta a vezető szerepet és mutatott irányt a nemzet függetlensége és megmaradása felé vezető úton – tette hozzá.
    
A frakcióvezető kijelentette, 1956-ban a magyar nemzet megelégelte, hogy a szovjet birodalom vezetői és magyar helytartói romba döntik az országot és rettegésben tartják a magyarokat, ezért az egyik legtisztább forradalommal mutatott példát szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásból.
    
A megemlékezés végén virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők a kórház kertjében felállított kopjafánál, majd levetítették a Látlelet egy kórházról – Tétényi-1956 című dokumentumfilmet.

(MTI)