Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán tartott előadást pénteken az Európai Unió előtti kihívásokról és a magyar külpolitika sajátosságairól. Előadását a magyar közmédia kérésére összefoglalva elmondta: egy hallgató kérdezte tőle, hogy miért beszélnek sokkal kevesebbet Brüsszelben az őshonos kisebbségekről mint az illegális bevándorlókról. Kijelentette: a felvetés jogos, és a magyar kormány is felháborodottan és értetlenül áll ez előtt.

„A május 26-i választás egyik tétje, hogy olyanok kerüljenek az EP-be, akinek az őshonos kisebbségek fontosabbak, mint az illegális bevándorlók” – jelentette ki.

Elmondta: az előadáson arról is beszélt, hogy magyar külpolitikát akarnak folytatni, ami azt jelenti, hogy fel kell ismerni a magyar érdeket, és meg kell találni, hogyan lehet ezt képviselni a folyamatosan változó és konfliktusoktól terhelt világban. Megjegyezte: ez a megközelítés nem volt feltétlenül jellemző a korábbi kormányokra.

Arra is kitért, hogy a nemzetiségi politikában a külhoni magyarok melletti kiállás az egyik legfontosabb feladat, nem akarják azonban Budapestről megmondani, hogy mit tegyenek a határon túli magyar közösségek, hanem az ő igényeikre kívánnak válaszolni. Azt is megjegyezte, hogy Magyarország a kölcsönös tisztelet talaján állva kívánja építeni kapcsolatait a szomszédos országokkal. „Az a jó a külhoni magyaroknak, ha a magyar kormány lehetőség szerint jóban, de mindenképpen beszélőviszonyban van a szomszéd országok kormányaival” – fogalmazott az államtitkár.

Menczer Tamás csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra Csíkszeredába. Látogatása elején elmondta: adományokat hozott az árva gyermekekkel foglalkozó csíkszeredai Csibész Alapítványnak, de emellett a székelyföldi polgármesterekkel és a június elsejei csíksomlyói pápalátogatás helyi szervezőivel találkozik, állampolgársági eskütételen vesz részt Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán, és meglátogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát.