Semjén Zsolt azt mondta: a magyarországi nemzetiségek, amelyeknek joguk van az önkormányzatisághoz, egyszerre integráns részei a magyar nemzetnek és saját anyanemzetüknek.

Hirdetés

Ez a kettős kötődés sajátos gazdagságot jelent Magyarország számára, olyan különleges érték, ami semmi máshoz nem hasonlítható – mutatott rá, kiemelve, hogy ennek megfelelően biztosítanak támogatást a nemzetiségeknek.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar állam számára ugyanúgy alapvető fontosságúak a magyarországi őshonos nemzetiségek, mint a külhoni magyarság.

Fontosnak nevezte azt is, hogy ha egy nemzetiség anyaországa és a Magyarország közötti kapcsolat gyümölcsöző, akkor abból az adott nemzetiség is részesüljön, de ha valamiért az anyaországgal nincs szerencsés viszony, akkor annak semmiféleképpen nem lehet kárvallottja az adott nemzetiség. A bizottságban helyet foglaló nemzetiségi szószólók felszólalásukban köszönetet mondtak nemzetiségük támogatásáért, és örömüket fejezték ki, hogy együtt folytathatják tovább a munkát.

Semjén Zsolt a nemzetiségi műsorokra vonatkozó felvetésekre reagálva közölte, partner abban, hogy tartsanak megbeszélést a kérdésben.

Semjén Zsolt kinevezését a bizottság tagjai egyhangúlag támogatták.

Korábban írtuk