A csütörtökön közzétett végleges eredmények szerint a magyarok által is nagy számban lakott Szatmár megyében Pataki Csaba a szavazatok 44,05 százalékával nyerte el harmadik mandátumát. Az újrázó tanácselnökre 65 292 választópolgár adta voksát – ismertette az adatokat az Agerpres.

Hirdetés

A második helyen végzett fő kihívója, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben induló, de a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által is támogatott, a kampányban magyarellenes szólamokat alkalmazó Adrian Cozma parlamenti képviselő csupán a voksok 26,73 százalékát kapta, 39 667 voksot. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként harmadik helyen végző Mircea Govor a szavazatok 18,75 százalékát kapta.

Az RMDSZ megyei önkormányzati listája is erősnek bizonyult, a szövetség képviselőjelöltjei a voksok 40,61 százalékát, 59 643 szavazatot kaptak. Az RMDSZ-nek 14 mandátum jár, a PSD 8, a PNL 7, míg a többi román párt által szélsőségesnek tartott AUR 3 mandátumot kap. A nacionalista párt a Kovászna megyei önkormányzatban is jelen lesz két képviselővel.

Pataki Csaba újrázó tanácselnök az Erdély TV-nek nyilatkozva úgy értékelt, hogy a választópolgárok nemzetiségtől függetlenül az elmúlt nyolc évben elvégzett munkát értékelték. Úgy vélte, ellenfele „magára haragította” úgy a magyar, mint a román közösséget azzal, hogy jelentős beruházásokat akadályozott meg akadékoskodásával.

Korábban írtuk

„Annak külön örülök, hogy tényleg egy emberként mozdult meg a szatmári társadalom” – értékelte a politikus, történelmi jelentőségűnek nevezve az EP- és a helyhatósági választáson elért eredményt. Úgy vélte, a választópolgárok „a szatmári értékrend” mellett álltak ki voksukkal.

Történelmi jelentőségűként értékeli az RMDSZ a Szatmárnémetiben elért eredményt is, Kereskényi Gábor újrázó polgármester 65 százalékos támogatást szerzett, holott a városban 35 százalékos a magyarok aránya.

Kereskényi Gábor az Erdély TV-nek elmondta: a megyeszékhelyen még soha nem kapott polgármester 27 500 szavazatot, így az eredmény minden várakozásukat felülmúlta, és további kemény munkára kötelez. „Az pedig mindenképpen üdvözlendő hír, és nagyon pozitív dolog, hogy a szatmári polgárok áttörték az etnikai szavazás falát” – értékelt az ősszel harmadik mandátumát kezdő polgármester.

Nagykárolynak is magyar polgármestere van, Giurgiu-Kovács Mónika személyében, aki fölényesen nyert a román jelöltek ellenében.

A Szilágy megyei önkormányzatban is eggyel több, 8 önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek, míg a Szilágyi Róbert István megyei tanácselnökjelöltre adott 23 603 szavazat is rekordnak számít. Zilahon és az önkormányzatok zömében erősítette jelenlétét az RMDSZ, Szilágycseh vezetését azonban nem sikerült megőriznie. A megyében 13 RMDSZ-es polgármester lesz.

Az RMDSZ Bihar megyében, valamint Nagyváradon is növelte egy-egy képviselővel frakciói létszámát. A kisebb városokban ismét mandátumhoz jutnak az RMDSZ-es polgármesterek, Margittán is győzött a szövetség, míg Székelyhídon egy szavazaton múlt a siker.