A piac is örül a miniszterelnök távozásának

A belpolitikai élet egyes szereplői után a piaci elemzők is azt emelik ki, hogy Gyurcsány Ferenc távozása pozitív üzenet. Az átmeneti bizonytalanság ugyanakkor gyengítheti a forint árfolyamát, és a tőzsdei hangulatnak sem használ esetleg a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása előtti időszak.

Ha én külföldi befektető lennék, akkor egy programot látnék szívesen, egy komoly, gazdaság- és társadalompolitikai programot, ilyenje viszont az elmúlt választásokon egyik pártnak sem volt – mondta az Indexnek Duronelly Péter.

A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint ez a formállogika szabályai szerint azt is jelenti, hogy ha valaki előáll egy racionális programmal, akkor a pártoknak fel kell zárkóznia e mögé, sutba dobva saját korábbi elképzeléseiket: az, hogy egy új, nem politikus vezette kormány élvezze legalább az egyik nagy párt támogatását, feltétele egy új kormány működésének, ugyanakkor a támogatás nem jelentheti azt, hogy a miniszterelnök az őt támogató pártok foglya.

Duronelly szerint az új kormány vezetőjének a programon és a támogatáson kívül menedzserképességre van szüksége – az elmúlt években Gyurcsány Ferencről kiderült, hogy e tekintetben sem volt megfelelő.

Rövidtávon két célja kell legyen egy új kormánynak, az egyik az adósságspirál megállítása, és a második, bár ez így nehezen tud kormányprogram része lenni, a forint stabilitásának a biztosítása. Ennek része kell legyen persze egyebek között a versenyképesség javítása.

A bizonytalanság átmenetileg kivetülhet a forint és a tőzsdei árfolyamok alakulására, és elképzelhető, hogy emiatt gyengüléssel indul a hét, de továbbra is a külföldi trendek lesznek meghatározóak a hazai árfolyamgörbék alakulásában – mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline vezető elemzője szerint ha előkerülnek nevek, forgatókönyvek, azok akár bizalomerősítő hatással is járhatnak a piacon – fontos persze, hogy ne legyen időhúzás íze a történetnek, egy szocialista politikus Gyurcsány helyére ültetésével aligha lehet bizalmat építeni.

A lemondó miniszterelnök viszont olyannyira megosztó személyiséggé vált, hogy akár a legjobb ötletekkel is előállhatott volna, kevéssé hit volna a piac azok megvalósulásában.

Sarkadi szerint a legfontosabb kérdés az új kormány számára rövidtávon a kiadáscsökkentés lesz: a piaci bizalom helyreállításához arra lenne szükség, hogy az ország önfinanszírozóvá váljon, azaz újabb hitelek nélkül legyen képes fedezni a meglévő adósságállomány kamatterheit.

Bokros mellett Bajnai és Surányi neve is felmerült

Jóllehet kormányfőjelölt még nincs, és a pártok sem nyilatkoznak elképzeléseikről a sajtóban már több név is megjelent. A hvg.hu információi szerint Bokros Lajos mellett Bajnai Gordon fejlesztési miniszter és Surányi György volt jegybankelnök került szóba. Az internetes portál meg nem erősített hírei szerint Bajnai megválasztásának jobbak az esélyei, ő az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőinek segítségével megkaphatja az egyszerű többséget a parlamenti erőpróbán. Az MR1-Kossuth Rádió tudósítójának Lendvai Ildikó frakcióvezető azt mondta, hogy az MSZP-nek kész forgatókönyvei vannak, párton belüli és kívüli jelöltek is szóba jöhetnek. A rádió tudósítója ugyanakkor a párt tisztújító kongresszusán úgy értesült: biztos, hogy nem Bokros Lajos a szocialisták kormányfőjelöltje.

(MR, InfoRádió)