Az európai parlamenti választások előtt új időszak kezdődött, a korábbiakhoz képest más adatokat mérnek a közvélemény-kutatások – kezdte szeptemberi felmérésének ismertetését a Forsense igazgatója az InfoRádióban. Csökkent például azoknak a száma, akik azt mondják, biztosan elmennének szavazni – mondta Tóth Zsolt.

A Fidesz támogatottsága (25 százalék) az összes válaszadó körében az utóbbi időben valamelyest visszaesett, míg az MSZP-é (14 százalék) emelkedett. Ha most lennének a választások, a Jobbik (6 százalék) bekerülne a Parlamentbe – tette hozzá.

A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz továbbra is a szavazatok közel hattizedére (57 százalék), míg az MSZP a szavazatok negyedére (25 százalék) számíthatna, míg a júniusi támogatottságát stabilan őrző Jobbik 12 százalékra.

Az SZDSZ-re szavazók aránya a biztosan szavazó pártot választók körében már az 1 százalékot sem éri el. Az MDF és az LMP júniusban még 4-4 százalékon állt, ha most tartanának parlamenti választást, úgy az LMP a szavazatok 2 százalékát, az MDF 1 százalékát szerezhetné meg – magyarázta Tóth Zsolt.

A Bajnai-kormány megítélése megalakulása óta folyamatosan javul, ám a kabinetet illetően a többségi vélekedés (52 százalék) még mindig alapvetően negatív.

Nem kedvező az ellenzék tevékenységének megítélése sem. A politikai évadnyitót megelőzően készült adatfelvétel szerint szeptemberben az ellenzék tevékenységét pozitívan megítélők aránya 32 százalék, míg negatív véleményen a kérdezettek 58 százaléka van. Továbbra is jelentős azok aránya, akik mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel elégedetlenek (24 százalék) – fűzte hozzá a Forsense igazgatója.

(InfoRádió)