Bokros Lajos indításával az MDF búcsút mond a 2004-es európai parlamenti kampánya óta alkalmazott stratégiájának, mely kiemelt célként kezelte a Fidesz mérsékelt választóinak elhódítását.

A 2004-ben és 2006-ban is sikeres „új jobboldal” és „európai konzervatív” jelszavak a liberális pénzügypolitikus jelölésével immár nem értelmezhetők (sikeres kampány után az MDF európai néppárti frakció-tagságának megújítása is kérdéses lehet). Ezzel véglegesnek tűnik a retorikai fordulat, melynek keretében az MDF a középosztály érdekvédelme helyett a radikális reformok pártjaként határozza meg magát – állítják a Nézőpont Intézet elemzői.

Az MDF szabadsága

A kutatók szerint a váltással az MDF-ek nincs veszítenivalója. Egyrészt a párt tartósan a parlamenti küszöb alatt szerepel a közvélemény-kutatásokban, a közbeszédben egyre kevesebben számolnak bejutásra esélyes erőként vele. Másrészt a többi párttal összehasonlítva a kispárt rendelkezik a szociológiai, demográfiai és értékválasztási szempontból legkevésbé karakteres választói bázissal. Így az MDF kommunikációs stratégiájának nem szabnak határt egyértelmű ideológiai keretek.

Veszthetnek a liberálisok

Ha Bokros Lajos elfogadja a listavezetői helyet, akkor az MDF elsősorban az SZDSZ-től vihet el szavazatokat. Bár a volt pénzügyminiszter megítélése a magyar nyilvánosságban ellentmondásos, az elsősorban nagyvárosi, liberális gazdaságpolitikát pártoló, technokrata értékrendű választók számára vonzó alternatíva lehet.

E célcsoportok azonban egybeesnek az SZDSZ potenciális szavazóival. Az MDF-nek már 2008 áprilisa, a szabad demokraták koalícióból való kilépése óta a liberálisokkal kell küzdenie a hiteles ellenzéki kispárt szerepének megszerzéséért, így a szocialista kormánnyal ellenszenvező, ám a Fideszt sem támogató választók szimpátiájáért. Az EP-kampány ezért könnyen a „reformpárti” MDF és a régóta hasonló retorikát alkalmazó SZDSZ túlélési versenye lehet.

Van, aki Horn Gyulában bízik

Csak minden tizedik megkérdezett tartja a gazdasági válság kezelésére alkalmasnak Gyurcsány Ferencet – derül ki a kormányzati intézkedéscsomag múlt heti ismertetése után készült felmérésből, amelyet a Heti Válasz számára készített a Nézőpont Intézet. Saját tábora is kétségekkel küzd: az MSZP-szavazóknak csak 53 százaléka bízik a miniszterelnökben. Az ideális válságmenedzser személyére vonatkozó kérdés sejteti, hogy bőven vannak rejtőzködő vagy Gyurcsányból kiábrándult szocialista szavazók. A megkérdezettek hat százaléka ugyanis Horn Gyulára, öt százalékuk pedig Medgyessy Péterre bízná az ország sorsát. Orbán Viktor válságkezelői képességeiben most minden harmadik magyar (a válaszadók 32 százaléka) bízna.

(FigyelőNet)