Az október 6-i Magyar Demokrata hetilap cikke.

Fotó: MTI Fotó: Ujvári Sándor
Hirdetés

Márki-Zay Péter 2017-ben azt ígérte, hogy minden beruházást megvalósít, amit a fideszes városvezetés eltervezett, és ezekhez még hozzáteszi a saját elképzeléseit is. Cseri Tamás, a hódmezővásárhelyi Fidesz önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondja, Márki-Zay Péter azzal győzte meg a vásárhelyieket, hogy az eddigieknél is nagyobb lesz a fejlődés, mert megszünteti a lopást és a korrupciót, így az egyes projektek feleannyiba fognak kerülni.

– Ezzel szemben a valóság az, hogy azok a vállalásai, amelyek előrébb vinnék Vásárhelyt, a mai napig nem valósultak meg. Ilyen például a strand fejlesztése vagy az újvárosi városrész számára megígért út. Hangzatosan kijelentette azt is, hogy a kiköltöző fiatalokat szeretné visszacsábítani. A választások után meg is bízott valakit ezzel a feladattal, ám az néhány hónap eredménytelen munka után otthagyta a városházát.

A szeretet elmaradt

„A szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét” – kommentálta Márki-Zay Péter a 2018-as időközi polgármester-választáson aratott győzelmét. Egyik fő választási ígérete az volt, hogy a békétlenség helyett békességet hoz a városba, a hatalom szeretete helyett a szeretet hatalmát valósítja meg. Számos idézettel lehetne alátámasztani, hogyan képzeli el Márki-Zay Péter a szeretet hatalmát. Beszélt már „aberrált fideszes politikusokról”, tett utalást akasztásra is, amikor azt ecsetelte, hogy az Orbán-kormányt nem biztos, hogy demokratikus úton le lehet váltani, és többször sértegette a kormánypárti szavazókat. Legutóbb például azt mondta, „ha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, valószínűleg egy keresztrejtvényt sem tudnának megfejteni”.

– Márki-Zay Péter azzal vádolta a fideszes városvezetést, hogy megfélemlíti az embereket, de ő majd felszabadítja a várost a félelem alól. Miközben a mai napig azt emlegeti, milyen rettegés lett úrrá Vásárhelyen a fideszes városvezetés alatt, ez pontosan az ő polgármesterségét jellemzi – mondja Cseri Tamás.

Korábban írtuk

Még soha nem volt ilyen rossz a légkör a városban, mint most. A hivatalban is egymás ellen fordultak az emberek. Például a titkárság egyik munkatársa számonkérte egy másik osztályon dolgozótól, hogy miért vett részt egy Fidesz-rendezvényen, de raportra hívják azt is, aki valamilyen nekik nem tetsző bejegyzést kedvel a közösségi oldalon, teszi hozzá a képviselő.

2019-es kampányígéretei között szerepelt még a helyi kórház fejlesztése, ami azért volt megtévesztő, mert akkor már lehetett tudni a kormány ilyen irányú terveiről. Azt is megígérte, hogy megszünteti a várólistákat, pedig erre semmilyen kompetenciája nem lett volna.

Lázár János kormánybiztos, országgyűlési képviselő a jelenleg zajló kórházfelújítással kapcsolatban egy helyi rádióadónak arról beszélt: a város harminc éve vár a beruházásra, amely az emeletráépítéssel, az új gyermekosztállyal és az új belgyógyászati osztály létrehozásával most a kormány jóvoltából valósulhat meg.

– Csak a kormány segített a fejlesztésben, a vásárhelyi önkormányzat lényegében egyedüli magyar helyhatóságként az ellehetetlenülés felé tolja a város kórházát. Nem ismerek még egy olyan polgármestert, aki a saját kórháza ellen háborúzna – utalt a város korábbi polgármestere arra, hogy Márki-Zay Péter a kórház építésén dolgozó cégtől korábban 140 millió forintos közterület-használati díjat követelt.

Jelképes fejlesztések

Cseri Tamás szerint Márki-Zay Péter fejlesztéseinek sokkal inkább szimbolikus jelentőségük van, mintsem hogy érdemben előrébb vinnének bármit. Példaként hozza fel a főtéren létesített Nyitott Könyvek Házát, amely egy ingyenes könyvcserepont. Egy fillérjébe sem került az önkormányzatnak, hiszen civil szervezetek hozták létre egy használaton kívüli újságosbódé helyén.

– Jellemző a mostani városvezetésre, hogy csupa olyasmit tulajdonít magának, amihez semmi köze. Ilyen például az ifjúsági klub felújítása is: a művelődési ház végezte uniós pályázat segítségével, a polgármester mégis a saját érdemének tekinti. De ugyanaz mondható el a keleti elkerülő útról is, amelynek megépítésére még az előző városvezetés nyert el pályázatot, Márki-Zay Péter mégis az ő eredményeihez sorolja – magyarázza a képviselő.

Cseri Tamás szerint a leginkább az jellemző a városvezetésre, hogy egy tervbe vett fejlesztést hosszú hónapokig kommunikálnak, amíg fel nem váltja egy újabb kezdeményezés, amiről szintén megint sokat beszélnek, hogy végül aztán egy se valósuljon meg.

Ilyen a főtéren lévő egykori nyilvános WC épülete, amelyet büfévé kívánnak átalakítani. Már lassan két éve nem tudni, mi lesz a vásárhelyiek által csak „budibüféként” emlegetett épület sorsa, hiszen nem történik érdemi előrelépés. Mivel a polgármester tavaly elutasította a helyi Fidesz azon javaslatát, hogy a beruházásra szánt 37 millió forintot inkább a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek támogatására fordítsák, így talán a jövőben valamikor mégis örülhetnek, akik alig várják, hogy az egykori nyilvános WC helyén étkezde nyíljon.

Nagy Attila, aki az előző ciklusok alatt a Városfejlesztési Iroda munkatársa volt, elmondja, az elmúlt három évben csak olyan kormányzati beruházások valósultak meg, vagy jöhetnek létre a jövőben, amelyek nem függnek a helyhatóságtól (a Lázár János által felügyelt tram-­train projekt, a vasúti kapcsolat Szeged és Szabadka között, a katonai középiskola és kollégium), illetve amelyeket még az előző ciklusban indítottak útjukra.

Erre példa a Kovács-Küry Időskorúak Otthona. Felújítására a pályázatot 2016-ban az Almási István vezette önkormányzat nyerte el, és a 700 millió forintos uniós támogatáshoz 2018-ban a fideszes többségű közgyűlés plusz százmillió forint saját forrást szavazott meg. Márki-Zay Péter polgármestersége alatt több, az előző vezetés által elnyert pályázatból sem lett semmi, mint például az általános iskolák energetikai felújítása.

Elbukott pályázatok

A Modern Városok Program (MVP) Orbán Viktor miniszterelnök és Almási István korábbi polgármester megállapodásának köszönhetően 170 milliárdos fejlesztéseket hozhatott volna a városba, azonban a jelenlegi vezetés hibájából egy nagyszabású projekt ezekből egész biztosan kútba esik.

A program keretein belül jött volna létre egy könyvtár és tudásközpont a belvárosban. Vásárhely erre ötmilliárd forintot kapott volna, ám nem épülhetett meg, mert az új garnitúra nem értett egyet a helyszínével. Figyelemre méltó, hogy Márki-Zay Péter a 2019-es kampányban kijelentette, ellenzi a tudásközpont belvárosba telepítését, így a projekt elgáncsolásával tulajdonképpen csak egy választási ígéretét teljesítette.

Az új önkormányzat kérdőíves felmérést készíttetett a vásárhelyiek körében, hol legyen a tudásközpont. A válaszolók döntő többsége a belvárosi Zrínyi utcát jelölte meg. Márki-Zay Péter hosszú ideig büszkén hangoztatta, hogy a demokratikus vezetés kikérte a helyiek véleményét ebben a fontos kérdésben. A tervek el is készültek, ennek ellenére az önkormányzat két év késlekedés után tavaly év elején úgy döntött, hogy mégsem ott, hanem a Hódtói városrészben, messze a centrumtól épüljön meg a központ. Amiből azonban semmi nem lett, mert az Emmi, látva a projekt körüli bizonytalanságot, visszavonta a megvalósításhoz szükséges forrásokat.

A beruházás mellesleg megoldotta volna a belvárosi parkolási gondokat is, ugyanis az épület alatt egy kétszintes mélygarázs is létrejött volna. Hasonló okokból nem történik meg a Bethlen Gábor és a Németh László gimnáziumok tervezett felújítása, bővítése, amivel a város mintegy hétmilliárd forintnyi fejlesztéstől esik el. A kormányzat azért vonta vissza a támogatást, mert a Márki-Zay Péter-féle vezetés három év alatt sem tett eleget a projektek előkészítésével kapcsolatos kötelezettségeinek.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a fentiek miatt a hódmezővásárhelyi polgármestert az MVP-program ellenlábasának nevezte.

Régen és most

– Hódmezővásárhely nagy jövő előtt állt. Ha marad a kormánypárti vezetés, folytatódhattak volna, amiket megkezdtek – mondja Szögi Tibor.

Feleségével arról beszél a Demokratának, hogy mindig büszkék voltak szülővárosukra, de a jelenlegi városvezetés miatt kénytelenek szégyenkezni.

– Szinte csak arról lehet hallani, hogy a vásárhelyi polgármester melyik városban tartott előválasztási kampánybeszédet, vagy milyen perei folynak épp. Rendkívül szomorú ez annak fényében, hogy az előző polgármesterek mindent a vásárhelyiek érdekében tettek. Nem voltak egyéni ambícióik, mint Márki-Zay Péternek, akinek kizárólag az országos politikai karrierje számít – mondja Szögi Tiborné.

Férje hozzáteszi, Márki-Zay Péter egyik legnagyobb bűne, hogy békétlenséget szított az emberek között odáig, hogy több évtizedes barátságok szakadtak meg. A házaspár régóta gondolkodik azon, hogy elhagyják a várost, ahol leélték eddigi életüket. Azt mondják, hosszasan lehetne sorolni az előző és a mostani vezetés közötti különbséget. Az előzőek fákat, cserjéket osztottak a lakosoknak, hogy szépüljön a város, most pedig a felveri a gaz a közterületeket. Lázár János és Almási István polgármestersége alatt a hetven év felettiek karácsonykor utalványokat kaptak, most ez is megszűnt.

A házaspártól megtudjuk, Lázár János idén karitatív szervezetet alapított, Mindenki Számít Vásárhelyen néven. Az alapítvány célja, hogy segítse a városban élő szociálisan rászorulókat, akiknek támogatása egyébként az önkormányzat feladata lenne.

Mártírszerepben

A helyi tömegközlekedés körül lábra kapott káosz jól jellemzi a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat hozzá nem értését: egy helyett két társaság buszai járnak. A város 2020-ban szolgáltatót akart váltani, ezért pályázatot írt ki, a győztes a Jovány Busz Kft. lett. A pályázatot végül az a vállalkozó nyerte meg, akitől az ötlet származik, hogy körjáratok közlekedjenek az állami Volánbuszok helyett.

Alighogy a buszok üzembe álltak, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal idén tavasszal három hónapra felfüggesztette a tevékenységi engedélyét, mert a Jovány Busz nem kérte a Lengyelországból behozott buszok műszaki vizsgálatát a személyszállításra való alkalmasság megállapításához. Márki-Zay Péter a kormányhivatalt hibáztatta, szerinte „politikai ellehetetlenítés” áldozata lett, és felvette a tőle már jól megszokott mártírszerepet, hogy a kormány üldözi őt.

A kormányhivatal közleményben utasította vissza a polgármester vádjait: ahogy fogalmaztak, már nem először fordult elő, „hogy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata ismeretek hiányából vagy szándékosan nem ad hiteles információkat az államigazgatás avagy a hatósági ügyintézés menetéről, nem tudja vagy nem ismeri a különböző hatóságok feladatát”.

A kormányhivatal nyilatkozata kapcsán érdemes elgondolkodni azon, Márki-Zay Péter hogyan vezetne egy országot, ha egy város irányítása is gondokat okoz neki. Az új társaság szolgáltatása újraindult, viszont a Volánbusz járatai is közlekednek, mert szerintük még érvényes a várossal kötött szerződésük, hiába nem fizet érte az önkormányzat. A polgármesteri hivatal és a Volánbusz közötti vitát a bíróság dönti majd el, és könnyen elképzelhető, hogy a városnak ki kell fizetnie az elmaradt díjat, miközben a másik társaság tevékenysége évente közel százmillió forintba kerül. Hódmezővásárhelyen tehát most két társaság szolgáltat egyszerre, nagyrészt kihasználatlanul, hiszen egy negyvenezres településen nincs igény két busztársaság járataira.

Nagy Attila úgy látja, már a saját támogatói közül is egyre többen hátrálnak ki a polgármester mögül, mert úgy érzik, hiába segítik politikai karrierjét és miniszterelnök-jelölti ambícióit, semmit nem kapnak vissza cserébe.

– Egyelőre a hatalom és Orbán Viktor iránti gyűlöletük összetartja a városvezetőket, de már látszanak a szakadás jelei. Kiss Andrea alpolgármester közösségi oldalán csak Karácsony Gergelyt népszerűsítette, aki Márki-Zay Péter ellenfele volt a miniszterelnökjelölti-előválasztáson. Krupiczer Ferenc, a DK helyi képviselője pedig azt a Mucsi Tamást reklámozta, aki a helyi előválasztáson volt Márki-Zay Péter ellenfele – tette hozzá Cseri Tamás.

Lázár János szerint Hódmezővásárhelyt Márki-Zay vezetésével olyan politikusok irányítják, akik „hazugsággal takarják el, hogyan fosztják ki a város kasszáját, mert abból élnek”.

– Nem volt még egy olyan polgármester Vásárhely történetében, aki ennyit hazudott volna. Az országban Gyurcsány Ferenc hazudja le a napot, Vásárhelyen Márki-Zay hazudik reggel, délben, este és már éjszaka is. Ezzel a hazugságáradattal tereli el a figyelmet a napi munkáról, ugyanis a városvezetés semmit sem csinál, csak dumál, ezért hanyatlik és szegényedik a városunk, még a kisebb falvak is megelőzik – hívta fel rá a figyelmet Lázár János, Márki-Zay Pétert Gyurcsány Ferenc legjobb tanítványának nevezve.

Miután Márki-Zay Péter a 2018-as időközi polgármester-választást megnyerte, arra panaszkodott, hogy a többségben lévő fideszes képviselők miatt nem fejlődik Vásárhely. Majd ahogy a 2019-es önkormányzati választáson a többséget is megszerezte, a kormányt kezdte el hibáztatni a fejlődés elmaradásáért. De még az ő szemszögéből sem érhető, hogy miért nem a helyiek érdekében dolgozik, miért a kormány leváltásáért küzd, ugródeszkának használva egy egész várost.