A Fidesz azt kezdeményezi, hogy ezt követően a testületek küldjék meg a dokumentumot az ügyészségnek, hogy az büntetőjogi szempontból minősíthesse az abban foglaltakat.

Mindezt Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő közölte szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a 2006. október 23-i Fidesz-nagygyűlés helyszínénél, Budapesten, az Astoriánál tartott.

Kifejtette: a 15 büntetőtényállást felsoroló Balsai-jelentést – amely „nem vádirat és nem ítélet” – várhatóan a jövő héten az Országgyűlés alkotmányügyi, emberi jogi, valamint rendészeti bizottsága is megtárgyalja, és eldöntik, tesznek-e feljelentést, továbbá ha szükségesnek látják, törvénymódosítási javaslattal élnek majd annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az olyan történések, mint 2006 őszén a fővárosban.

A Fidesz kezdeményezése az lesz – folytatta -, hogy a bizottsági megtárgyalások után a testületek együttesen keressék meg az ügyészséget, bocsássák rendelkezésére a 2006. őszi rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott munkájának információit, bizonyítékait, a jelentésben foglalt büntetőjogi értékelést pedig az ügyészségnek kell minősítenie büntetőjogi szempontból. Arra a kérdésre, hogy az ügyészség értékelheti-e feljelentésként a dokumentumban foglaltakat, Gulyás Gergely igennel válaszolt.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett a 2006. őszi történések ügyében tavaly tett feljelentésére, amellyel kapcsolatos nyomozás a Debreceni Katonai Ügyészségen folyik, és három rendőri vezetőt – köztük a volt budapesti rendőrfőkapitányt – az ügyészség meg is gyanúsított. Megjegyezte, ezzel az eljárással „tetszés szerint” egyesíthető a Balsai-jelentésből fakadó esetleges feljelentés is.

A Balsai István jegyezte, 2011. március 15-i keltezésű dokumentum nyilvánosságra hozásának időpontját firtató felvetésre azt mondta: a néhány hónapos időveszteségnek a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából nincs jelentősége, az ötéves elévülési idő ugyanis október 23-án jár le, egy feljelentés miatt pedig a nyomozás már amúgy is folyamatban van.

A kormánypárti képviselő kitért a jelentésben foglaltakra, így például ara, hogy a 2006. őszi tömegoszlatások során olyan eszközöket vetett be a rendőrség, amelyekre jogszerűen nem lett volna lehetőség, s ez már önmagában is felveti a bűncselekmény alapos gyanúját. A dokumentum egyértelművé teszi azt is – idézte -, hogy 2006. október 23-án a rendőrség az erőszakos tüntetők Alkotmány utcai oszlatásakor szándékosan, sőt az ott lévő rendőr parancsnok kérése ellenére szorította az erőszakos demonstrálókat a Deák Ferenc tér irányába, az Astoria felé, ahol a Fidesz-nagygyűlés zajlott.

A politikus hozzátette, a kormány mindent megtett a kártérítés érdekében, több mint 150 károsulttal a Belügyminisztérium peren kívüli megállapodást kötött, és több mint 250 millió forintot fizettek ki nekik a tavalyi évben.

Hétfőn vált nyilvánossá az a jelentés, amelyben Balsai István, az időközben alkotmánybíróvá választott korábbi fideszes politikus, miniszterelnöki megbízott szükségszerűnek ítéli az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát, és úgy ítéli meg, hogy a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége.

(MTI)