Tegnap három embert vettek őrizetbe a Budaházy Györgyhöz köthető csoportból, köztük egy nőt és egy katonát. A katonát a honvédség azonnal leszerelte és elbocsátotta.

Terrorcselekmény és emberölés előkészületének gyanújával újabb három embert állított elő tegnap az ügyészség. A hatóságok szerint a gyanúsítottak kapcsolatban álltak a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű szervezettel, amely korábban több politikus házánál elkövetett lőfegyveres és Molotov-koktélos merényletet vállalt magára. Korábbi rendőrségi híradásokban a Magyarok Nyilai szervezőjeként nevezték meg a júniusban letartóztatott Budaházy Györgyöt.

Somogyi János, a tavasszal letartóztatott egyik gyanúsított ügyvédje rádiónknak elmondta, az ügyészség eddig egy szakértői mutatott egy a pisztolyról. A fegyvert a védencénél találták meg, és a szakértők szerint a Hiller István miniszter házában talált lövedéket abból a pisztolyból lőtték ki. Az ügyvéd érdekesnek találja, hogy a pisztoly fegyvergyárban készült, Magyarországon, de nem ütöttek bele sorszámot.

– Ez több mint furcsa. Felmerül a gyanú, hogy ez esetleg valamilyen célból került ki onnan a fegyvergyárból, szám nélkül, hogy ne lehessen beazonosítani.

A védence elismerte, hogy a pisztolyt valóban nála találták meg, de azt mondja, hogy tavaly október 23-án egy rendezvény helyszíne közelében, egy nejlonszatyorban találta. A fegyverrel 2007 decemberében lőttek Hiller István házára.

A gyanúsított a nyomozás szerint kapcsolatban áll a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereggel, de szerinte ilyen szervezet nem is létezik, ez csak fiktív név.

Az ügyészség szerint viszont nagyon is létezik Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MR1- Kossuth Rádiónak elmondta, a Budaházy György által létrehozott és irányított szervezet azonos azzal a csoporttal, amely a Magyarok Nyilaiként magára vállalta a korábbi támadásokat. Mint mondta, az ügyészségnek erre bizonyítékai vannak.

– Az biztos, hogy egy bizonyíték nem bizonyíték, tehát több irányból, többféle, a Büntető Törvénykönyvben, a Büntetőeljárási Törvényben meghatározott bizonyítási eszközök közül számos áll az ügyészség rendelkezésére.

A szóvivő elmondta, hogy Budaházy Györgyöt gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség, de Budaházy nem ismerte el, hogy ő hozta létre a szervezetet.

(180 perc)