Fotó: ugyeszseg.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Sulyok Tamás az államfő, a miniszterelnök és a házelnök közreműködését kérte abban, hogy az Alkotmánybíróság zavartalan működéséért felelős hatalmi ágak megfelelő és hatékony intézkedésekkel, garanciákkal hosszú távon biztosítsák a demokratikus jogállam alappillérének, az Ab-nak az alkotmányos rend szerinti működőképességét.

A Legfőbb Ügyészség szerdai közleményében azt írta: Polt Péter legfőbb ügyész és az ügyészség „megvédi az alkotmányos rendet, a polgárok jogait és biztonságát”. Hozzátették: „a jogállam védelme során e tevékenységét az Alkotmánybírósággal és más alkotmányos szervekkel együttműködve végzi”.

Sulyok Tamás kedden írt nyílt levélben reagált „az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba”. Az elnök szerint az egyes pártok által megfogalmazott „és velük szimpatizáló értelmiségi körök által egyértelműen támogatott nézetek” a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, és mint ilyenek egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Az Alkotmánybíróság mindegyik hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol – jelezte levelében az Ab elnöke – , „de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani” – írta.

Korábban írtuk