A BM az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte az államtitkár felszólalását a belügyminiszterek csütörtöki videokonferenciáján, amelyen a tárcavezetők a migrációval kapcsolatos álláspontokat és a tagállamok rendőrségei közötti együttműködés megerősítésének lehetőségeit vitatták meg.

Hirdetés

Kontrát Károly hangsúlyozta, „a javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. Ezzel szemben a magyar megközelítés továbbra is a következő: állítsuk meg a migrációt.” A schengeni egyezmény továbbra is hatályban van és rögzíti, milyen feltételekkel lehet belépni az Európai Unió területére – mondta, hozzátéve, ezt az uniós jogszabályt az államok egy része megszegi.

Olyan eljárások kialakítására van szükség – mutatott rá az államtitkár -, amelyek a teljes külső határon képesek megakadályozni azoknak az embereknek a bejutását, akik nem jogosultak védelemre.

A BM államtitkára hangsúlyozta: az EU migrációs politikájának a felelősség és a szolidaritás egyensúlyán kell alapulnia.

Korábban írtuk

Magyarország számára bármilyen szolidaritási mechanizmus csak abban az esetben fogadható el, ha többi között a tagállami határvédelmi erőfeszítések is szolidaritási eszköznek minősülnek, és a menekültek áthelyezése legfeljebb önkéntes szolidaritási eszköz marad – emelte ki. Közölte: az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól az még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi.

Kontrát Károly szerint a paktum ösztönzi a civil hajókat a migránsokat segítő tevékenységük erősítésére, és a Földközi-tengeren kutatást és mentést végzőknek kedvez.

A kutatási és mentési műveletekért véleménye szerint leginkább azok a harmadik országok felelnek, ahonnan a hajók – fedélzetükön az illegális migránsokkal -, útnak indulnak az EU felé. Ezzel szemben nem szerepel az új európai bizottsági csomagban az a korábban támogatott javaslat, amely Európán kívüli kikötői platformok létrehozását vetette fel, biztosítva a kérelmek megfelelő feldolgozását az unión kívül. – mondta.

Emlékeztetett: Magyarország – korábbi álláspontját fenntartva – nem támogatja, hogy a menekültügyi csomag egyes jogalkotási javaslatait külön-külön fogadják el.

„Az Európai Tanács bevonása elengedhetetlen a legmagasabb politikai szint biztosítása érdekében. Magyar szempontból egyik lezárandó jogalkotási javaslat sem tekinthető technikai szintűnek, azokat szuverenitási oldalról kell vizsgálni és meg kell hagyni a tagországok döntési kompetenciáit” – hangsúlyozta.

Kontrát Károly az ülés második részében üdvözölte a német elnökség szándékát a rendőri szervek együttműködésének megerősítésére, különösen tekintettel a Covid-19 járványra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása nemcsak nagy lehetőség, de szükséges eszköz is a bűnüldözés számára. El kell érni, hogy akár egy rendőrjárőr bármikor és bárhol hozzáférhessen minden releváns nemzeti és más tagállami adathoz és információhoz, ami a rendőri feladatok ellátásához szükséges – mondta. Fontosnak nevezte az információs rendszerek megbízható adatokkal történő „szisztematikus táplálását” és azt, hogy ezeket az adatokat a rendészeti szervek széleskörűen alkalmazzák.

Mivel úgy tűnik, hogy a Covid-19 „még egy ideig velünk marad” – mondta -, célszerűnek látszik a humanitárius folyosók tagországonkénti összekötése, így azok hálózatként működhetnének, és ezáltal csökkenthető lenne a fertőzésveszély kockázata.

„Továbbra is készek vagyunk átadni és megosztani minden ezzel kapcsolatos információt, ami alapján a magyar rendszert működtetjük, ideértve az útvonalak térképes megjelölését, a pihenőhelyek kialakításával kapcsolatban hozott intézkedéseinket” – hangoztatta Kontrát Károly az uniós miniszterek videokonferenciáján.

Az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagjának elfogadásához minden tagország részéről kompromisszumokra lesz szükség, a kérdés kezelése ugyanis kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter Berlinben, az uniós tagországok belügyminisztereinek videókonferenciáját követően csütörtökön.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét decemberig betöltő Németország belügyminisztere azt mondta, egy közös menekültügyi csomag elfogadása minden uniós országnak érdeke, ezért annak hatékonynak, méltányosnak rugalmasnak és igazságosnak kell lennie olyan módon, hogy minden tagországi elvárásnak megfeleljen.

Optimizmusra ad okot a tárgyalók elkötelezettsége és erős akarata a csomag kidolgozását és elfogadását illetően, ami lehetővé teheti, hogy a tagállamok még az év vége előtt politikai megállapodásra jussanak a paktum legfontosabb kérdéseiben – emelte ki Seehofer.