Fotó: képernyőkép/videa
Hirdetés

Márki-Zay Péter a Mozaik Kör nevű egyetemista szervezet rendezvényének volt a meghívottja február 2-án este. Az eseményen a Mediaworks Hírcentruma is jelen volt. A baloldali jelölttel készített beszélgetés február 4-én este került fel a Mozaik Kör YouTube-csatornájára.

Márki-Zay az egyik, Alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre szó szerint azt felelte:

„Én személy szerint aberráltnak és kimondottan – most csúnyán mondom – tahóságnak tartom azt, hogy beleírták azt, hogy az anya férfi, az apa nő. Fordítva. Tehát mindenesetre ez szerintem egy súlyos állítás volt benne, az ötödikes biológiakönyvnek az egyszerű tényeit beleírni az alkotmányba fölösleges, ostobaság, aberrált dolog, tehát ilyeneket nem… Miért kell leszögezni, hogy az apa férfi? Komolyan mondom.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható.

A választók nem hagyják szó nélkül Márki-Zay sértő kijelentéseit

Amint arról beszámoltunk: a fogyatékos embereket sértő kijelentése miatt kérték számon pénteken a baloldali szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltjét Orosházán. A Szabó Ervin országgyűlési képviselőjelölttel közösen tartott utcafórumon egy rokkantnyugdíjas nő mopeddel gurult oda Márki-Zay Péterhez, azt hangoztatva, hogy Márki-Zay megalázza a „rokkant embereket és az öregeket”, majd többször is állon legyintette a politikust.

Mint ismert, Márki-Zay egy vasárnap esti Facebook-bejelentkezésében fogyatékosoknak minősítette a jobboldali újságírókat.

Az eset miatt számos szervezet tiltakozott. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László szerint „az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, az egyszerű emberi tahóság, közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító.” De a baloldal jelöltjének kijelentéseit elítélték a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezetek is. Többek között az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete is tiltakozott. Ugyanígy tett Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, aki egyúttal a Fidesz egyik európai parlamenti képviselője is.

Korábban írtuk