A tárcavezető közölte: a világ ezen részén tapasztalható válságos helyzetek miatt Irán szerepe kezd átértékelődni, és az ország jelentősége nő. Ezt támasztják alá a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások, valamint az elmúlt napokban Teheránban megrendezett orosz-török-iráni csúcstalálkozó – tette hozzá.

Hirdetés

Mint írta, a világnak ezen a részén komoly élelmezési és energiaellátási válsággal nézünk szembe, mindezek megoldásában Irán konstruktív szerepvállalása segítséget nyújthat. Magyarország támogatja a nukleáris együttműködés és az ukrajnai gabonaexport lehetővé tételéről szóló megbeszéléseket – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy elmondta iráni kollégájának: „nekünk, mint szomszédos országnak, az Ukrajnában zajló háború nagyon rossz, mi békét akarunk, mert ha nem lesz hamar béke, akkor a háború következményei még tragikusabbak lesznek”. Azt írta: az élelmezési válság több ázsiai, közel-keleti és afrikai térség stabilitását veszélyezteti, ezáltal súlyos migrációs nyomással fenyeget. Ezért nekünk az ukrajnai béke mellett az Európát körülvevő térségek stabilitásának megőrzése is kiemelten fontos – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Irán és Magyarország kétoldalú együttműködése az elmúlt időszakban sokat fejlődött, köszönhetően annak, hogy mintegy kétezer iráni hallgató tanul magyarországi egyetemeken.

Korábban írtuk