Hirdetés

A magyar külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében azt írta, az elmúlt években nagyon sokat dolgoztak azért, hogy biztosítsák Magyarország energiaellátását és növeljék Magyarország szerepét a közép-európai ellátásbiztonság tekintetében is.

Hét szomszédunkból mára már hattal van gázvezeték-összeköttetésünk, és hamarosan tovább növekszik a villamosáram-kapcsolatok száma – tette hozzá.

Szijjártó Péter megjegyezte: földgázszállítás tekintetében egyre fontosabb tranzitországgá vált Magyarország, „tavaly és idén is rajtunk keresztül szállították a legtöbb gázt Ukrajnába a nyugati irányból”.

Mint írta, a rendszerüzemeltető vállalatok technikai megállapodása alapján 2022 első három hónapjában is maximális kapacitással mehet majd a Magyarország felőli gázszállítás Ukrajnába.

Ezzel a piaci vállalatok összesen 700 millió köbméter gáz kiszállítására kapnak kereskedelmi lehetőséget január és március között – írta.

A politikus hozzátette: Dmitro Kulebával megerősítették kölcsönös szándékukat a kétoldalú kapcsolatok javítására, „amely feladat nem lesz könnyű, de bízunk benne, hogy 2022 jobb év lesz a magyar-ukrán kapcsolatok szempontjából mint az idei volt”.

Korábban írtuk