Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív, illusztráció)
Hirdetés

A miniszterelnök-helyettes arra a felvetésre, hogy újra össztűz zúdult a kormányra, mert a parlament időkorlátozás nélkül hatalmazta fel vészhelyzetben a rendeleti kormányzásra, és Brüsszeltől az itthoni baloldali ellenzékig támadják Orbán Viktort, felidézte, hogy ugyanezt mondták 2010 után is, az új Alaptörvény elfogadásakor.

Semjén Zsolt rámutatott: senki nem tudja, hogy mikor lesz vége járványnak, így az az ésszerű, ha addig tart a felhatalmazás, ameddig a járvány. Jelezte: az csak és kizárólag a járvánnyal kapcsolatos ügyekre vonatkozik, a parlament pedig bármikor visszaveheti a kormánytól. A magyar kabinetet támadó politikusok országaiban erősebb az ilyen felhatalmazás mint nálunk, mivel ott a parlament az adott időpontig nem veheti vissza azt, és jellemzően nem is ülésezik – rögzítette.

Semjén Zsolt értékelése szerint valójában arról van szó, hogy mivel – európai viszonylatban is – sikeresen kezelik a világjárvány okozta rendkívül nehéz helyzetet, amit a nép nagy többséggel támogat, beleértve az ő táboruk jelentős részét is, megrémültek attól, hogy elvesztik a szavazóikat. Ezért csinálják ezt a hisztériát, amihez csak ürügy a felhatalmazási törvény. Ezzel a baj nem az, hogy a kormányt támadják, hanem a vírus elleni védekezést – jelentette ki.

Felvetette: morális szempontból nem árulás ebben a helyzetben, hogy Brüsszelbe szaladnak feljelenteni Magyarországot? Kitért arra is, hogy mi lenne, ha most DK-Momentum-Jobbik kormány lenne, s Gyurcsány Ferenc és neje, Donáth Annával és Jakab Péterrel az oldalán, kellene hogy megvédjék az embereket és az országot.

A baloldalon kivételként említette Hiller Istvánt, aki szerinte felelősséggel beszél, kár, hogy pártja se kerítés, se közmunka-ügyben nem hallgatott rá. Ez meg is látszik az MSZP támogatottságán – jegyezte meg Semjén Zsolt.

Kitért arra is: járványügyben mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy az EU megint maga volt az impotencia, a képmutatás, egészségügyi hivatala pedig egy gitt-egylet. Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás. Az EU bürokráciára várni és számítani ideológiai vakság és a nemzetet veszélyeztető utópia – fogalmazott.