A Jobbik szerint az Orbán-kormány 8 év alatt nem tudott változtatni Magyarország függő gazdasági státuszán, így ha az EU-s források elapadnának, ami az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás miatt megtörténhet, akkor recesszió következne be hazánkban.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció

Volner János, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament döntése szerint Magyarországot az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárásnak vethetik alá, mert az EU megállapítása szerint hazánkban a szabadság, a demokrácia és a jogállam is veszélyben van az Orbán-kormány tevékenysége miatt. Hozzátette: ez az eljárás Magyarország szavazati jogát korlátozná a miniszterek tanácsában, valamint az EU-támogatások felfüggesztésével járhat.    

Volner János hangsúlyozta: a következő uniós fejlesztési ciklusban Magyarország valószínűleg 23-24 százalékkal kevesebb pénzt fog kapni, és ha ez bekövetkezik, recesszió lesz.

A Jobbik alelnöke bírálta, hogy a Magyarországon megtelepedett külföldi cégek gazdasági teljesítményét a kormány nem tudta ellensúlyozni a magyar ipar feltámasztásával. A magyar gazdaság fontos pilléreként hivatkozott a hazautalásból származó pénzre is, mondván, a külföldön dolgozó, „az Orbán-kormány által elüldözött magyarok” százezrei több, mint 1000 milliárd forintot utalnak haza évről-évre.

Mind az EU-s támogatásoktól, mind a külföldi vállalkozásoktól és a külföldi magyarok hazautalásától függ az, hogy Magyarországon jelentős gazdasági visszaesés lesz vagy marad minden a régiben – összegzett.   

Volner János szerint az elmúlt években a kormány a gazdaságfejlesztési célú uniós támogatások kétharmadát külföldi cégeknek adta, a támogatások másik része pedig a Mészáros Lőrinc által megtestesített kormányközeli vállalkozói körhöz került. A kormány nem Magyarország érdekében politizál, hanem politikai célja elsősorban az, megszerezze Magyarország javait – értékelt.

Volner János kérdésre válaszolva közölte: nincs információja arról, hogy a Jobbik etikai bizottsága csütörtökön döntene Toroczkai László kizárásáról. Mint mondta, a testületnek hatvan napja van az eljárás lefolytatására.

A Jobbik alelnöke nem akarta kommentálni Toroczkai László platformjának zászlóbontó gyűlését, és azt sem, hogy a politikus közösségi oldalán gyűjti a pénzt erre az eseményre. Hozzátette: nem utal Toroczkai Lászlóéknak, mindig a Jobbikot támogatta anyagilag és most is ezt fogja tenni.

Arra a kérdésre, hogy tartja-e véleményét, hogy nem lesz pártszakadás, Volner János azt mondta: elsősorban a kormányközeli sajtó beszél erről, de ő maga semmilyen pártszakadásra utaló jelet nem lát.