Csütörtökön kezdődik az MSZP tisztújítása, ám mindeddig nem tudni, hogy ki indul a párt férfi társelnöki székéért. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az aspiráns személyéről várhatóan kedden tesznek bejelentést.

Hirdetés

Mindeddig Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét emlegették az egyik legesélyesebb lehetséges indulóként. Erre tett korábban utalást Ujhelyi István is, aki ugyan április végén bejelentette indulását, júniusban már vissza is vonta azt.

A szocialisták EP-képviselője döntését azzal indokolta, hogy bár a párt radikális megújítására – egyebek mellett névváltoztatásra – vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, ugyanakkor

„politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek […] egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését.”

Ujhelyi hozzátette: döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András legyen az MSZP társelnöke. Nemény ugyanakkor mindeddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta mindezt. Mint közösségi oldalán korábban sejtelmesen fogalmazott: nagy szükségét látja egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata párt létének.

„Olyannak, amelyik az öncélú kritizáláson túl igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, de nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes. Ennek megteremtésében, ha vannak hozzá partnerek, szívesen vállalok munkát, feladatot. Hogy pontosan mit, abban Szombathely városáért érzett felelősségem is meghatározó lesz”

– írta.

A Magyar Nemzet szocialista elnökségi forrásai annyit árultak el, hogy a csütörtökön kezdődő tisztújításon Hiller István választmányi elnökként erősíttetné meg magát. Az viszont már biztos, hogy Kunhalmi Ágnes újra indul a női társelnökségért, amire tudomása szerint rajta kívül nincsen más jelentkező – erről maga az érintett beszélt az Indexnek adott hétfői interjújában. Döntését egyrészt azzal magyarázta, hogy felelősséget érez az MSZP és a hazai baloldal jövőjéért.

„A másik, hogy én abban a két évben voltam társelnök, amikor a választásra készültünk, meghatározott keretrendszerben kellett menedzselnünk az MSZP-t, és ezáltal segíteni az egész ellenzéki oldalt. Szeretnék két évig úgy elnök lenni, hogy nem készülünk országgyűlési választásra, hanem el tudjuk végezni a tartalmi munkát is. Az MSZP-nek, a hazai baloldalnak új kihívásokra új válaszokat kell keresnie”

 – hangoztatta. Kunhalmi beszélt arról is, hogy nincs szükség az ellenzéki pártok összeolvadására, de szorosabb együttműködésre igen. Szerinte a baloldaliak és a liberálisok szövetsége lenne a cél, ebben pedig potenciális partnerként tekintenek a Momentumra.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk