Először is szeretném megköszönni a részvételt – kezdte sajtótájékoztatóját Bácskai. Véleménye szerint a választási eredmény visszaigazolta a közvélemény-kutatások előrejelzéseit, azt, hogy az emberek a változással a Fideszt akarják megbízni – tette hozzá. Úgy látja, a ferencvárosiak nemet mondtak a válságkezelés megszorításos politikájára – olvasható a Fidesz hivatalos honlapján.

Bácskai szerint a választókerület lakói vasárnap azt a véleményüket fejezték ki, hogy a kormány képtelen megoldani a problémákat, és a megszorításokra is nemet mondanak.

Bácskai János hangsúlyozta, a rendkívüli hideg és a szmogriadó miatt alacsony részvételre számítottak, de nem gondolták volna, hogy ennyire kevesen jönnek majd el. A fideszes képviselő minden érintettet arra buzdított, hogy éljen alkotmányos jogával, és menjen el szavazni január 25-én.

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a kormányzati politikával való elégedetlenség miatt szavaztak jóval kevesebben az MSZP jelöltjére, mint a Fideszére. Az SZDSZ jelöltje, John Emese szerint látható, hogy az alacsony részvétel és a választások körül kialakult helyzet ellenére az SZDSZ a közvélemény-kutatások eredményeinél jobban szerepelt. Az MDF a rendőrségen tett feljelentéssel fejezte ki elégedetlenségét a ferencvárosi jelölő eljárás miatt, a ferencvárosi lakosok pedig az otthonmaradásukkal jelezték nemtetszésüket – reagált Herényi Károly, a párt elnökhelyettese az alacsony választás részvételre. Szegedi Csanád, a Jobbik jelöltje úgy vélekedett, hogy a ferencvárosi választók történelmet írtak, mert bebizonyosodott, hogy a fővárosban is harmadik erővé vált a Jobbik.

Vasárnap este hét óráig a szavazásra jogosultak 25,9 százaléka vett részt a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson, így azt érvénytelennek nyilvánították. Az időközi országgyűlési választás első fordulója ugyanis csak akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több mint 50 százaléka részt vesz a voksoláson, eredményes pedig akkor, ha az egyik jelölt megkapja a szavazatok több mint felét. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, két hét múlva második fordulót kell tartani. Ez január 25-én lesz.

A voksoláson Gegesy Ferenc polgármester utódjáról kell dönteni. Gegesy szeptember közepén jelentette be, hogy kilép az SZDSZ-ből, és lemond országgyűlési képviselői mandátumáról.

(hirtv.hu, MR)