A Magyar Nemzet című lap szerint ugyanis Bencze József, Bajnai Gordon és Budai Bernadett kormányszóvivő is hazudtak, amikor azt állították, hogy a 2006. október 23-i rendőrterror előestéjén a schengeni alapok terhére, az uniós határőrizet biztosítására rendeltek meg három vízágyút, összesen 315 millió forint értékben.

A lap Michele Cercone, az uniós igazságügyi biztos szóvivőjét idézi, aki szerint a schengeni alap költségeinek elszámolásából és a magyar számviteli adatokból is ez derül ki.

Balsai István fideszes képviselő szerint a kormány hazugságairól árulkodnak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szavai is, aki Ékes József fideszes képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában arról ír, hogy a vízágyúk azért nem szerepelnek a minisztérium honlapján az alapból beszerzett eszközök között, mert azokat nem az európai uniós források terhére számolták el.

Balsai emlékeztetett Takács Albert korábbi magyarázatára is, amelyben a volt igazságügyi és rendészeti miniszter "egy egész kis legendát" gyártott a vízágyúkkal kapcsolatban.

Takács az ügyben hozzá írásbeli kérdést intéző Pelczné Gáll Ildikónak válaszolva úgy fogalmazott, hogy a vízágyúk a migrációs gócpontokon végrehajtott akciók támogatására, esetleg a külföldiek tömeges áttörési kísérleteinek megakadályozására szolgálnak.

"Naponta lepleződik le, hogy a kormány egy hazugsággyár" – hangsúlyozta Balsai, aki hozzáfűzte, elvárja, hogy Bajnai Gordon és Bencze József , vagyis "az a két személy, aki másfél éven keresztül hazugságspirálba keverte a kormányt", lemondjon.

Zavaros államtitkári magyarázatok a vízágyúbeszerzésről

Elismerte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, hogy mégsem uniós forrásból, hanem a schengeni alaphoz szükséges hazai önerőből, tehát az adófizetők pénzéből vették az izraeli vízágyúkat. Korábban Bajnai Gordon fejlesztési miniszter és a kormányszóvivő is ennek ellenkezőjét állította.

Avarkeszi Dezső ma már azt nyilatkozta: a 2007 nyarától használatba vett vízágyúk a Készenléti Rendőrség felszereléséhez kellettek. Az Európai Unió illetékesei már korábban közölték: ha bebizonyosodik, hogy a vízágyúkat a határőrizetre szánt pénzből vásárolta meg a magyar kormány, az összeget vissza kell fizetni az uniónak.

(Magyar Nemzet, hírTV, fidesz.hu)