Fotó: képernyőkép, Facebook

„A főváros vezetése számára kellemetlen Városháza-ügy említésre méltó mellékszála volt Bajnai Gordon szerepe. Mint kiderült, a volt miniszterelnöknek jelentős befolyása, kapcsolatrendszere lehet a fővárosnál” – hívja fel a figyelmet szerdai cikkében az Index, hozzátéve: ennél is érdekesebb volt, amikor egy olyan hangfelvétel került elő, amelyen Bajnai volt wallisos kollégája – aki az egykori miniszterelnök szavai szerint több mint barátja, ahogy ő fogalmazott, harcostársa – azt állította, hogy az ellenzék mögött külföldi tőkés körök állnak, akiknek Bajnai Gordon a magyarországi emberük.

Hirdetés

Mint az Index írja, jelentős fordulatot vett a Városháza-ügy, amikor magát Bajnai Gordont hallhattuk egy, az Anonymous-maszkos alak által 2021. november 19-én közzétett hangfelvételen. A volt baloldali miniszterelnök szavai is azt erősítették, hogy valóban volt olyan elképzelés, miszerint eladják a budapesti Városháza műemlékű védettségű, rendkívül értékes épületét.

„Sőt egy másik hanganyagon [Bajnai] arról beszélt, hogy sok a »cápa« Budapest vezetésében, akik amikor megszagolnak egy üzletet, közvetítőként szeretnének részt venni benne, hogy aztán jutalékot kérjenek” – írja az Index.

Korábban írtuk

A botrányt november eleji cikkével kirobbantó baloldali portál hozzáteszi: a korábbi kormányfő úgy keveredett bele a Városháza-ügybe, hogy régi üzlettársa, Gansperger Gyula elhívta egy, a Városháza eladásáról folytatott megbeszélésre.

„Bajnai feltűnése és az erről a megbeszélésről kiszivárgott hangfelvétel azonban nem lehetett teljes meglepetés azok számára, akik addig is követték a Városháza-ügy fejleményeit. A volt baloldali miniszterelnök neve ugyanis már korábban előkerült az ügyben, amikor Gansperger egy hangfelvételen arról beszélt, hogy Bajnai ajánlotta be Karácsony Gergelynek Tordai Csabát és Kiss Ambrust, akik jelentős befolyással bírnak a fővárosnál. Noha a főpolgármester tagadta ezt, Gansperger szavait alátámasztotta, hogy maga Bajnai az egyik hangfelvételen úgy fogalmazott:

»Én nagyon sok embert ismerek ott, aki ott ül. Részük az én kollégám volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgozó emberek voltak. Sokat pedig én ajánlottam oda a tehetségük miatt.«

Tordai Csabáról, Karácsony Gergely jogi főtanácsadójáról pedig azt mondta a volt baloldali kormányfő:

»Ő a főtanácsadója a polgármesternek. Ő a Miniszterelnöki Hivatalban jogász volt, amikor miniszterelnök voltam. […] Ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a városházát. Ő az egyik.«

Bajnai egy hangfelvételen azt is mondta, hogy tájékozódott a Városházával kapcsolatban, és olyan valakivel beszélt, aki »jóval fölötte áll« Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatójának, aki az ingatlaneladások lebonyolítására kijelölt szakember volt” – olvasható az Index cikkében.

A portál később megjegyzi: az, hogy Gansperger valóban szoros kapcsolatban áll Bajnaival, és rendelkezhet róla hiteles információkkal, akkor vált különösen érdekessé, amikor az Anonymous-maszkos alak közzétett egy hangfelvételt, amelyen már nemcsak arról volt szó, hogy a volt baloldali miniszterelnök közbenjárt-e a fővárosnál a Városháza eladásával kapcsolatban, hanem hogy ő a közvetítő a magyar ellenzéket finanszírozó külföldi tőkés csoportok és a magyarországi baloldal között.

Ezen a felvételen Gansperger a következőket mondta:

»Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye, én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.«

Az üzletember ezután »régi harcostársa« és a szintén külföldről finanszírozott baloldali média kapcsolatára is kitért” – fogalmaz az Index.

A cikk később is idézi Ganspergert egyes multinacionális cégek kapcsán:

„Na, most ezek a csapatok, érted. […] Na, most, érted, régebben évente tízmilliárdokat kaszáltak. Most adnak tízmilliárdot a kampányra. Mi a lóizéért ne adnának? Aztán majd jövőre kivisznek harmincat”

Az Index teljes írása Bajnai Gordon és a felvételeken Kabul rózsájaként említett Szabó Tímea kapcsán ITT olvasható.