Befejeződött a szocialista frakció ülése szombaton este tíz óra után, hivatalosan egyelőre nem közöltek semmit. Így azt sem lehet még tudni, hogy ki az MSZP kormányfő-jelöltje. Korábban felmerült Bajnai Gordon neve, a Független Hírügynökség információi szerint ő elvállalná a posztot, és a frakció is támogatná.

A szocialista frakció ülése szombaton este hét órakor kezdődött meg a Képviselői Irodaházban. A képviselőcsoport egyik tagja megerősítette a Független Hírügynökség azon értesülését, hogy eredetileg nem lett volna frakcióülés, a párt elnökségével elégedetlen képviselők egy része alternatív frakcióülés összehívását kezdeményezte, amelyet később az elnökség hivatalos tanácskozássá hívott össze.

Nem sokkal később az ülés kezdete után elment Veres János pénzügyminiszter, távozása közben az újságíróknak semmit sem mondott. Valamivel később Szili Katalin házelnök is elhagyta az irodaházat, ám ő sem kívánt nyilatkozni.

Az esti órákban folyamatosan távoztak az ülésről a szocialista politikusok, egyikük sem kívánt azonban kérdésekre válaszolni. Köztük volt Szűcs Erika, szociális, Molnár Csaba, energiaügyi és Hiller István, oktatási miniszter, valamint több államtitkár is.

Késő este rövid időre megjelent Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Este fél tizenegy körül Lendvai Ildikó frakcióvezető és Nyakó István, az MSZP szóvivője is elindult, ám nem a főbejáraton, hanem egy hátsó ajtón, a teremgarázson keresztül próbáltak kijutni az épületből. Mivel azonban ez zárva volt, kénytelenek voltak újságírók gyűrűjében a főbejáraton keresztül elhagyni az irodaházat. Konkrétumot azonban ők sem árultak el.

Azt közben még továbbra sem lehet tudni, hogy ki lesz a szocialista párt kormányfő-jelöltje. Napközben felmerült Gráf József, jelenlegi agrárminiszter és Bajnai Gordon, gazdasági miniszter neve is. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy jelenleg Bajnai az elsőszámú jelölt. Ő el is vállalná a posztot; Gráf József viszont nem.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a szocialisták és az SZDSZ este telefonon keresztül egyeztetett. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője késő este a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy nem volt egyeztetés a két párt között, informálisan tájékoztatták őket a fejleményekről, de erről nem nyilatkozik. Elmondta még, hogy a vasárnap reggeli órákban a párt székházában a képviselőcsoport és az Ügyvivői Testület együttesen értékeli a kialakult helyzetet.

Az esti órákban az MSZP egyik képviselője annyit mondott a Független Hírügynökségnek, hogy szerinte még másfél nap van arra, hogy miniszterelnök-jelöltet találjanak, ellenkező esetben elkerülhetetlen az előrehozott választás.

Az index.hu internetes hírportál értesüléses szerint "az SZDSZ ügyvivő testületének 13 tagjából heten kizárták, hogy megszavazzák Bajnai Gordont." Ez azt jelenti, hogy a gazdasági miniszter jelölése nem megy át a szabad demokrata szűrőn.

Bajnai dermesztő csomagja

Az MSZP legfrissebb miniszterelnök-jelöltjének is készen van már a megszorítócsomagja. Bajnai Gordon – az Index internetes portál értesülése szerint – 2010-ben 600 milliárd forinttal apasztaná a szociális és nyugdíjkiadásokat. A támogatások csökkentésével a munkavállalást ösztönözné.

Megszüntetné a gázár- és távhőtámogatást, a gyedet csak a gyermek 1 éves koráig adná, a nyugdíjemelés kiszámításánál pedig megszüntetné a svájci indexálást. A politikus a MÁV állami támogatását is csökkentené. Ez az a megszorító csomag, amelyet a Veres János által irányított Pénzügyminisztérium állított össze, de amelyet Gyurcsány Ferencnek nem volt bátorsága megvalósítani.

Karsai megdöbbent, de nem mer beszélni

Bajnai Gordon jelölése megdöbbentette Karsai Józsefet. A szocialista politikus a hírTV-nek a frakcióülés előtt úgy nyilatkozott: nem tartja alkalmasnak a fejlesztési és gazdasági minisztert a kormányfői posztra.

A jelölést azzal magyarázza, hogy az MSZP vezetése olyan embert kívánt megnevezni, akit a liberálisok legalább egy része támogatni tudna. Hozzátette: azt is sejti, miért fogadná el őt a "Kóka-csapat", de nem mondja el, mert "így is van elég baja".

(hírTV)

(hirado.hu / FH)