Elmondása szerint Márki-Zay Péter csak az idén ismerkedett meg Bajnai Gordonnal, aki nemrég átküldött neki egy londoni elemzést, ahogy fogalmazott, „előfizetői tartalmat”, melyben azt írták: az előválasztás második fordulóját követő első napon húszról negyven százalékra módosították az Orbán Viktor leváltásának esélyére vonatkozó prognózist – írja a Mandiner.

Hirdetés

Dobrev Klára mellett ennek az információnak, no meg Bajnai gesztusának is tapsot kért a hódmezővásárhelyi polgármester azon a brüsszeli közönségtalálkozón, melyet az MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István szervezett neki. Márki-Zay összesen két napot töltött az Európai Unió „fővárosában”, s beszámolók szerint uniós illetékesekkel és politikusokkal is egyeztetett.

A baloldal listavezetője tehát felvette a kapcsolatot Bajnaival, aki korábban Karácsony Gergely mellett állt ki az előválasztáson, ám miután a főpolgármester a második forduló előtt váratlanul visszalépett, a jelek szerint a befutó személyét is sikerült elfogadnia. Sőt, immár őt is segíti, tanácsokkal legalábbis biztosan.

A lap arról is említést tesz, hogy a Gyurcsány-kormány egykori gazdasági miniszterének neve egyre többet hangzik el ellenzéki körökben, nyilvánosan és a színfalak mögött is. Úgy tudják, a politikába való visszatérését a 2014-es választás előtt elbaltázó exkormányfőtől sokan azt várják, hogy anyagi és egyéb nemzetközi támogatásokat csatornázzon be az ellenzéki kampányba, elősegítve a kormányváltást. Márki-Zay is alighanem ezért tartotta fontosnak megemlíteni a nevét – Dobrev Klára mellett.

Korábban írtuk

Arról, hogy valamilyen formában ismét aktivizálja magát, már tavaly ősszel ő maga nyilatkozott. Elismerte, 2014 óta egy nemzetközi cég egyik vezetőjeként, civilként aktívan támogatja azokat, „akik hitelesen küzdenek Magyarország polgári, európai jövőjéért, az országot 10 éve maga alá gyűrő maffiakormány leváltásáért”. Azt is hozzátette, ezért segítette Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát, illetve az EP-választáson az ellenzéki jelölteket, köztük Dobrev Klárát és a momentumosokat, Donáth Annát és Cseh Katalint.

„A pártpolitikában nem tervezek részt venni, viszont az általam régóta sürgetett ellenzéki összefogás hiteles szereplőit, ha ezt igénylik, mindenkor támogatni fogom” – foglalta össze ténykedését az egykori politikus, aki a jövő évi választás közeledtével egyre aktívabban veszi ki a részét ebből a tevékenységből.

Török Gábor felvetése igaznak bizonyulhat

„Nem ismerem a céljait, így csak annyit mondok: most már nem lennék annyira meglepve, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között is találkozhatnánk – így vagy úgy – a volt miniszterelnök nevével” – írta éppen egy évvel ezelőtt róla Török Gábor elemző. A Mandiner hozzáteszi: ez a prognózis egyelőre nem jött be, ám abban az esetben, ha Márki-Zay Péter a következő hónapokban összekülönbözik az őt egyelőre – leszámítva az EP-képviselőket – inkább passzívan támogató baloldali pártokkal, szükség lehet egy kívülről érkező, „civil” listavezetőre.

Egyesek szerint ellenzéki győzelem esetén is előfordulhat hasonló – ahogy arra maga Gyurcsány Ferenc is utalt pár hete rövid Facebook-videójában. Egész konkrétan arra, hogy majd a potenciális balos ellenzéki többség választ miniszterelnököt. Ez közjogilag igaz is, az előválasztás eredménye nem kötelezi semmire a 2022 tavaszán feláll új parlamentet.

Vagyis Bajnai személye a színfalak előtt is felértékelődhet a baloldalon, ám addig is marad a háttértámogatás.

Októberben például felhívást tett közzé, melyben ellenzéki választási megfigyelőket toboroz. Mint írja, „garanciára van szükség, hogy a 2022-es választásokon a szavazatok leadása és összesítése törvényes lesz”. Kezdeményezése keretén belül a hat ellenzéki párt közösen azon dolgozik, hogy 2022 tavaszán minden szavazókörben két-két képzett önkéntes biztosítsa a választás törvényes lebonyolítását – fejtegette.

Befolyásos bizalmasok a Fővárosi Önkormányzatnál

Bajnai ott volt Cseh Katalin elhíresült esküvőjén, illetve lakodalmán is, a minap pedig egykori bizalmasa, a Wallis Zrt. élén korábban őt követő Gransperger Gyula került a hírekbe a Városháza esetleges eladása kapcsán. További adalék, hogy kormánybiztosként, majd miniszterként Bajnai indította el azt a Jeremie nevű vállalkozásfejlesztési programot, amelyen a Gansperger által vezetett Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is sikeresen szerepet, és 6,5 milliárd forint vállalati kihelyezésére kapott lehetőséget – olvasható a Mandiner tényfeltáró cikkében.

Az Index cikke szerint Bajnai továbbra is kapcsolatban lehet az üzletemberrel, aki egy minap kiszivárgott hangfelvételen közösen szerepel Barts J. Balázzsal, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójával és Berki Zsolt ingatlanvállalkozóval.

Barts ezen a felvételen azt pedzegette, hogy csak ideiglenesen építenék meg a Karácsony kampányában szereplő városházi parkot – pusztán azért, mert a főpolgármester megígérte azt –, s hogy rövidesen elbontanák a létesítményt, és értékesíthetnék a Városháza épületegyüttesének jelentős részét.

A felvételen „Gyulaként és Zsoltként” emlegetett urak szintén kulcsszerepet játszhattak egy XXII. kerületi, 7400 négyzetméteres budai ingatlan korrupciógyanús módszerekkel történő eladásában. Budai Gyula fideszes képviselő eljelentést tett befolyással üzérkedés bűncselekménye miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A legújabb fejlemények szerint azonban a Karácsony-féle városvezetés a vagyonkezelőre tolná a felelősséget.

A további részletekről IDE kattintva a Mandiner honlapján olvashat.