Az volt a kormányfő és pártelnök logikája, hogy ha MSZP-s a miniszterelnök, akkor legyen egyben pártelnök is. Bajnai nem MSZP-s, így nem is lehet pártelnök.

Kilátástalan helyzetbe került libatenyésztők

Libatenyésztők tüntettek Bajnai Gordon ellen 2006-ban.Valamennyien a Hajdú-Bét károsultjai, akik a kormánytól vártak anyagi segítséget. A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfi-feldolgozója volt. 1998-ban a csőd szélére került cég mellé beszállt tulajdonosként az a Wallis Rt., amelynek ebben az időszakban Bajnai Gordon volt a vezérigazgatója. 2003-ban a cég teljesen csődbe ment, önmaga ellen kért felszámolást.

Bajnai nem érzett felelősséget

Az elégedetlen lúdtenyésztők többször is hiába követelték az összesen hatmilliárd forintnyi kár kifizetését, ez nem történt meg. Több libatartó kilátástalan helyzetében öngyilkos lett. Bajnait még szocialista párttársa, Karsai József is hevesen bírálta, de a jelenlegi gazdasági miniszter nem érzett személyes felelősséget.

„Tiszta a lelkiismeretem. Azt gondolom, hogy mindig a lehető legtisztességesebben jártam el mindenféle rágalom ellenére, ami a múlt héten elhangzott. Azt gondolom, hogy az utolsó pillanatig megpróbáltuk menteni a helyzetet – a Hajdú-Bétet valahogy talpra állítani -, de be kellett látnunk, hogy ez nem megy. Az akkor általam vezetett cég volt anyagilag ennek a legnagyobb vesztese” – fogalmazott Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon saját magát is áldozatnak tekinti, amit azzal indokolt, hogy a csőddel a legtöbbet a Wallis Rt. veszített. A Hajdú-Bét ügyben csőd bűntettének gyanújával nyomozott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A kecskeméti székhelyű baromfi-feldolgozó cég a gyanú szerint eltüntette a vagyont, 800 millió forintot, ezért nem fizették ki a hitelezőket. A nyomozás végül eredmény nélkül zárult le. A Hajdú-Bét felszámolását 2004 elején rendelte el a cégbíróság. 2008-ig a hatmilliárd forintos kárból mindössze 80-100 millió forint térült meg.

(hírTV, Index)