Bakondi György szerint „intenzív, meglepetésszerű növekedés” figyelhető meg az illegális migránsok számában.

Hirdetés

Továbbra is változatlan, hogy a szervezett bűnözéshez tartozó bandák segítségével érkeznek általában 20-40 fős, többségében fiatal férfiakból álló csoportok a magyar határhoz – mondta.

Hozzátette, míg korábban a legtöbben szírnek vagy irakinak vallották magukat, most egyre többen vannak a magukat szírnek, vagy indiainak, pakisztáninak vallók az érkezők között, továbbá, hogy egyre többször lépnek fel erőszakosan a magyar határokat védő rendőrökkel és katonákkal szemben.

A főtanácsadó felidézte, hogy idén már több mint százezren érkeztek Magyarországra illegálisan.

Korábban írtuk

Valamennyi európai migrációs útvonalon is jelentős növekedés látható, a balkáni útvonal is „le van terhelve” – tette hozzá.

Mindemellett ismert, hogy a szír területeken is mintegy négymillióan, és Iránban is sok millióan várakoznak arra, hogy útnak induljanak. Azzal is számolni kell, hogy az orosz-ukrán háború miatt kialakuló élelmezési problémák miatt Afrikából is nagy számú csoportok indulhatnak el – emelte ki.

Emiatt – Bakondi György szerint – a magyar határőrizeti rendszert úgy kell fejleszteni, hogy a jelenleginél nagyobb nyomást is képes legyen kivédeni.

Továbbá – mint fogalmazott – itt az ideje, hogy 2015 óta végre megváltozzon az Európai Unió migrációs politikája: kapjanak segítséget a tagállamok mindahhoz az erőfeszítéshez, amelyet Európa biztonságáért tesznek.