Hirdetés

Bakos Bernadett (LMP) kiemelte: súlyos összeomlás tapasztalható az oktatásban, néhány év múlva nem lesz, aki tanítson, márpedig minőségi oktatás nélkül nincs versenyképes ország. A magyar fiatalok akkor mennek pedagógusnak, ha ezzel garantált a megélhetésük, de ez most nem így van – fogalmazott.

Közölte: nem azért keresnek keveset a tanárok, mert kevés a pénz, az adóbevétel, hanem azért, mert a kormány így döntött. A kormány inkább a nagyvállalatoknak kedvez a döntéseivel – jelentette ki. Hozzátette: a kormány soha nem fogja belátni, hogy az elmúlt tíz évben rossz úton járt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a cél, hogy a tanárok megbecsülést kapjanak, a diákok pedig versenyképes tudást, ennek egyik eszköze a béremelés. További béremelésekre van szükség, ezért nem mindegy, hogy mikor érkeznek meg az uniós pénzek – mondta.

Kitért rá: az elmúlt időben az egyik legnagyobb iskolafejlesztési program valósult meg Magyarországon, és ezt az utat folytatni szeretnék.

Megjegyezte: amikor a baloldal volt kormányon, nem emelték, hanem csökkentették a pedagógusbéreket, és csaknem 400 helyen megszüntették az oktatást.

Az államtitkár arról is beszélt, kérdés, hol lesznek Európában autógyártási kapacitások, több százezer magyar ember megélhetése a tét.

Korábban írtuk