Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A nagy balatoni lángosteszt során a Né­bih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ellenőreinek szemléje kiterjedt többek között a büfék felszereltségére, az élelmiszer-biztonsági szabályok betartására, az alapanyagok nyomon­kö­vet­he­tőségére, a választékra, a dolgozók egészségügyi kiskönyvére, a kiszolgálás minőségére és a tisztaságra is. A szakemberek több mint 140 mintán csaknem 500 laboratóriumi mérést végeztek, amelynek során 300 ezer forint bírságot szabtak ki. A 12 ellenőrzött vendéglátóhelyből nyolcnál találtak kisebb-nagyobb hiányosságokat, ám a személyi és helyszíni higiéniával, valamint a lejárt élelmiszerek tárolásával kapcsolatos hatósági kifogásokat a tulajdonosok azonnal orvosolták.

Az összbenyomást színesítette a vendégek elégedettségi mutatója, akik „érzékszervi vizsgálat alá vetették”, vagyis sorra kóstolták a tópart két kedvenc fogását: a helyben sütött normál, illetve sajtos-tejfölös lángost.

A hatósági és fogyasztói tapasztalatok összegzése alapján a Balaton legjobb lángossütője a révfülöpi Rév büfé lett. A második helyet a Zamárdiban található Sarok büfé érdemelte ki, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a balatonszárszói Róza Mama büféjének csapata állhatott.

Révbe érni

A normál lángos 600, a marhahússal és áfonyalekvárral, valamint grillezett camembert-rel készített kalózburger 1550, az amerikai hot dog 650, a nutellás gofri pedig 800 forintba kerül az ellenőrzés során legjobbnak bizonyult révfülöpi Rév büfében, ahol hétköznap, délután három óra körül már igen élénk a forgalom.

Bogdán József tulajdonos éppen a vendéglátóhely dokumentációját végzi, miközben folyamatosan szemmel tartja a kiszolgálást is. Nem csak ő figyeli azonban a szabályok betartását, hiszen gyakori „vendégnek” számítanak a Balaton-parti üzletben a NAV és az ÁNTSZ szakemberei is. Ennek ellenére, ahogy fogalmaz, kissé ijesztő volt számára, amikor a Né­bih-ellenőrzés reggelén a hatóság mobil laboratóriummal felszerelt kamionja várta.

– A három és fél órás revízió során a dolgozók kezéről, a hűtők belsejéről, a tálcákról, de még a lángososcsipeszről is vettek mintákat. A hatósági vizsgálatot két héttel korábban egy fogyasztói mustra előzte meg, amelynek során civil csapat tagjai kóstolták a lángosokat, kilétüket nem fedték fel előttünk, ők voltak az előfutárok. Nagyon örülök az eredménynek, büszke vagyok arra, hogy ilyen magas fokon tudtunk megfelelni a követelményeknek. A Rév büfé huszonnegyedik éve működik, folyamatosan fejlesztjük a konyhai eszközparkunkat, minőségi alapanyagokat használunk, és figyelünk az udvarias kiszolgálásra is. Réges-régen elmúltak már azok az idők, amikor a balatoni vendéglátósokat kizárólag a két-három nyári hónap alatt megszerezhető profit vezérelte, a szezon is kitolódott, mi például márciustól november végéig várjuk a vendégeket.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Bogdán József arról is mesél, hogy igyekszik megtartani munkavállalóit, összeszokott csapattal dolgozik, akik évről évre visszatérnek a Rév büfébe, a téli hónapokban pedig veszprémi ajándékboltjában biztosít nekik munkát.

Az üzletvezető, felszolgáló és szakács szakképesítésekkel is rendelkező vállalkozó gyakran besegít dolgozóinak: foglalkozik a vendégekkel, hamburgerezik, vagy éppen lángost süt. Utóbbi elkészítését is tőle tanulták az alkalmazottak. A lángossütés a tulajdonos szerint nagyon sok odafigyelést igényel, ami kiterjed az alapanyagok színvonalára, a tészta kelesztésére, valamint a konyha és a sütőzsiradék hőmérsékletére is. Az össz­pontosítással nyilvánvalóan nem lehet gond Révfülöpön, hiszen a Rév büfében hétvégén, jó időben naponta akár 500 darab lángost is eladnak.

A Balaton szívénél

Kígyózó sorok vártak a Sarok büfé lángosaira a déli parton, Zamárdiban is, a Balaton Szíve téren elhelyezett, azonos nevű szobornál. Az elnevezés arra a nyári attrakcióra utal, amelynek során a Balatoni Játszadalom rendezvény csúcspontjaként több száz ember összekapcsolódó keze formál szívalakot a tóban.

Az ezüstérmes Sarok büfé vezetője, Puller András délután öt órakor ki sem látszik a munkából. Miközben a kasszát kezeli, sorra veszi fel a rendeléseket is. Több mint egy évtizede bérli a part menti vendéglátóhelyet, szinte beleszületett a vállalkozásba, hiszen a szakmát nagybáty­ja szigorú irányítása alatt tanulta. A civil vendégek értékelése alapján legjobbnak minősített sajtos-tejfölös lángosuk tésztáját édesanyja dagasztja, hagyományos családi recept alapján. Rengeteg törzsvendégük van, naponta 10-12 órát dolgoznak, ami fizikailag nagyon megterhelő.

– Az ellenőrzésnek köszönhetően tovább élénkült a büfé forgalma, hiszen bár hot dogot, rántott csirkés tortillát és hamburgert is árulunk, a lángos a húzótermékünk. A normál lángost 600 forintért, a sajtos-tejfölöset 850-ért kínáljuk. Lehet, hogy furcsán hangzik, de örülök a revíziónak, mert a vendégek kedvező visszajelzései után a hatóság szakemberei is elégedettek voltak a munkánkkal. Igyekszünk megőrizni a korábbi minőséget, üzletfilozófiánk, hogy természetes alapanyagokból készült ételeket szolgáljunk fel, amelyeket mi magunk is szívesen elfogyasztanánk. Éppen ezért minden rendelésre ránézek, és figyelek arra, hogy elsőrangú fogások kerüljenek a vendégek asztalára.

Lélekkel sült lángos

Sima lángos 500, sajtos-tejfölös 750 forintért kapható, ezek mellett hagymás-baconos, gíroszos, káposztás és virslis lángos is készül Róza Mama balatonszárszói büféjében, a Központi strandon, de továbbra is a hagyományos ízek a legkeresettebbek. A büfét István Ildikó és fia, Hegyi Márk üzemelteti, ahogy fogalmaznak, a hely szíve-lelke a család, na és persze a névadó: Róza mama.

– A párom édesanyja rutinos vendéglátós, egy másik büfét üzemeltet Szárszón, de az induláskor nekünk is besegített – magyarázza István Ildikó.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

– Odafigyelünk az előírásokra, minden reggel azzal kezdjük a műszakot, hogy ellenőrizzük a szabályok betartását. Főállásban önkormányzati köztisztviselő vagyok, vendéglátós vállalkozóként ez az első nyaram, és őszintén bevallom, hogy a munka sokkal nehezebb, mint képzeltem. Folyamatos a pörgés, csúcsidőben egy pillanatra sem lehet megállni. A nyár folyamán már két dolgozó is elment, nem bírták a terhelést, jelenleg is küzdünk a szakemberhiánnyal.

Ildikó büszke Róza mama kívül ropogós, belül lágy, ugyanakkor nem zsíros lángosára, ahogy mondja, senkinek sem árulja el a titkos receptet. A következő idényben szeretné továbbfejleszteni és bővíteni az étlapot, de hogy ez konkrétan mit jelent, az szintén üzleti titok.

Azt viszont szívesen elmeséli, hogy a nap végeztével alig várja, hogy a gyakran 45 fokos hőségben végzett egész napos konyhai munka után végre csobbanhasson egyet a Balaton hűs vizében.

A tópart legjobb büféinek vezetői egyetértenek abban, hogy a siker kulcsa a hosszú távú üzleti szemléletben, a szabályok betartásában, a minőségre törekvésben és a szívvel-lélekkel végzett munkában rejlik, ami különösen igaz a lángossütésre is.