Mostantól három méter magas, vöröskő alapon, erdélyi tölgyfából készült Megmaradásunkért című jelképmű őrzi és reprezentálja a magyar összefogást, a XXI. század első Magyar Világtalálkozója rendezvénysorozatának emlékét Balatonlellén – némiképp megidézve a nyolc évtizeddel ezelőtti nagy találkozók hangulatát.

Az elmúlt hét végén négy napon át, tizenkét helyszínen több mint száz program zajlott le, amelyekre számos tengerentúli és határon túli országból érkeztek résztvevők. Tizenkét konferencia, a két nagyszínpadon ezernél is több fellépő művész, együttesek, zenekarok, koncertek, találkozók, versenyek zajlottak, miközben a látogatók megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, finomságait és italait.

A nagyszabású rendezvény rendben, fegyelmezetten zajlott le, s a borongós idő ellenére a négy nap alatt sok-sok ezer embernek nyújtottak élményt, a nagyrészt ingyenesen látogatható programok, amelyek csaknem mindegyike a tervezettek szerint zajlott. A vasárnapi ökumenikus, záró istentiszteleten az egyházi vezetők áldást és békességet kívántak a Kárpát-medencében és a nagyvilágban szétszóratott magyarság jövőjére, amely – mint hangsúlyozták – csak összefogással képzelhető el, határon innen és határon túl.

Magyar-lengyel két jó barát

Magyar-Lengyel Barátság Nappal kezdődött az eseménysorozat, amelyen többek között Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete méltatta a két nép legendás barátságát. Eljöttek többen Lengyelországból, ott voltak az ’56-osok, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezetői, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, s az Obsitos zenekar dallamaira felkúsztak az árbocra a magyar, a lengyel, s az Európai Unió zászlajai. A rendezvény után Kertész-Bakos Krisztina fotókiállításának megnyitójára, majd Balatonbogláron, az egykori lengyel iskolában konferenciára került sor a két nép ezeréves barátságáról, dr. Felházi Sándor, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dékánja védnökségével és Nagy László szervezésével.

Ugyanezen időben a Magyar Népfőiskolai Collégium nemzetközi közgyűlése, majd a Reformátusok Tanácskozó Zsinata zajlott, melyen több mint száz egyházi vezető vett részt. Este a római katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet celebráltak, amelynek kísérőprogramjaként neves előadóművészek – Pitti Katalin, Kun Ágota, Magyar Róbert és a Sotto Voce együttes – adtak szívonalas kulturális műsort.

Művészeti találkozóra is sor került Sipos Ildikó és Hegedüs Tünde szervezésében: Építsük együtt a Művészeti Barátsághidat – ezzel a címmel tartottak fórumot a Magyar Világtalálkozóra érkezett külhoni és hazai képzőművészek számára, akiknek alkotásaiból reprezentatív kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a Malév üdülő kiállítótermében.

Elismerések a világ magyarságáért

Másnap – július 1-jén – tartották a Világtalálkozó impozáns hivatalos megnyitóját. Először a 28 történelmi zászlósort vitték be a népi viseletbe öltözött közreműködők, majd a Szent Korona díszmenet érkezett a korona másolatával. Több száz ember torkából harsogott a magyar és a székely Himnusz, a Szózat – a Pénzügyőr zenekar kíséretében és a Sotto Voce együttes valamint a kalotaszegi népi együttes előadásában.

Az ünnepségen először Steinbach József református püspök, Szebik Imre evangélikus püspök és Várnai László római katolikus esperes mondott egy-egy fohászt a magyarságért. Ezután dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, Kenéz István, Balatonlelle város polgármestere üdvözölte a nagyszámban megjelent kedves vendégeket. Ezután a különböző régiók köszöntője hangzott el. Többek között az amerikai kontinensen élő magyarság nevében Los Angelesből Szabó Erzsébet református lelkész, Dél-Amerikából Fedor Alíz (Venezuela), Európából Lindob Márta (Anglia), Ausztráliából Hódi Margit (Sydney), Erdélyből Lázár Ferenc (Székelyudvarhely), a Felvidékről Tarics Hortenzia (Révkomárom) mondták el rövid üzeneteiket.

Az irodalmi műsor után A világ magyarságáért elismerések átadására került sor, amelyet – Józsa Judit keramikusművész Életfa alkotásának ajándékával – tíz személy kapott meg:

dr. Horváth János, amerikai magyar állampolgár, a Magyar Országgyűlés korelnöke;

Duray Miklós felvidéki közíró;

Papp M. Zsuzsa, a torontói Rákóczi Alapítvány elnöke, filmrendező, író;

Dobai Sándor, a Benelux Államok főtisztelendője;

Csapó Endre, az Ausztrália Magyar Élet főszerkesztője;

Piller Éva, a brazíliai cserkész mozgalom vezetője;

Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója;

közösen kapták:

dr. Koncz Gábor és Bába Szilvia, a Magyar Kultúra Alapítvány vezetői;

dr. Orbán István, a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség elnöke és Kenéz István, Balatonlelle város polgármestere.

Végezetül Zelei József kerékpáros, magyar békenagykövet érkezett, aki bejelentette, hogy augusztusban nyeregbe pattan, s az amerikai kontinensre viszi a világtalálkozó résztvevőinek békeüzenetét, s 6000 kilométert kerekezve Obama elnöknek adja át.

Ezután került sor a szomszédos Emlékparkban a Megmaradásunkért jelképmű ünnepélyes átadására, amelyet az I. Magyar Világtalálkozó emlékére, a magyar összefogás jegyében, dr. Tanka László, a Világtalálkozó elnöke és Kenéz István, Balatonlelle polgármestere felkérésére Farkaslaki Jakab György faszobrász alkotott, a gyertyószentmiklósi Kopacz Zoltán által adományozott erdélyi tölgyfából. A művet Kosaras Péter Ákos történész méltatta. (Itt lesz elhelyezve a rendezvényt követően az a kazetta, amelyben a Világtalálkozó résztvevői küldenek egy-egy mondatnyi üzenetet az utókornak, névvel ellátva – amely csak 50 év múlva lesz kibontható.) A szobortól néhány méterre áll a Gyermekáldozatokért Emlékmű, amelynek talapzatán 12 szervezet, személy helyezte el a kegyelet és a hála virágait.

Konferenciák minden mennyiségben

A megnyitót követően a két nagyszínpadon pazar folklór és könnyűzenei műsor következett, miközben hat helyszínen, csaknem ugyanazon időben konferenciák, találkozók kezdődtek, amelyeken alkalmanként 80-250 közötti érdeklődő, résztvevő jelent meg.

Az Egészségkonferencia a fővédnök, dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára vitaindítójával kezdődött, majd neves szakemberek és vállalkozók mondták el véleményüket, mutatták be szolgáltatásaikat, dr. Szalontai Éva (Svédország) és dr. Mezei László (Borsod Megyei és Kárpátaljai Világklub elnök) irányításával.

A Városházán a gyermek- és ifjúságvédelmi szakma tanácskozása kezdődött, dr. Surján László Európa Parlamenti képviselő fővédnöksége alatt, s az erdélyi megyékből is szép számú küldöttség érkezett.

A Találka Tér Magyarságismereti Szabadegyetemén Fedor Alíz (Venezuela) vezetésével és Tormási M. Judit (New Jersey) moderátori közreműködésével folyamatosan zajlottak az események , s nagy érdeklődés kísérte az általában 10-15 perces, izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat. Csupán néhány név a négy nap alatti több mint száz előadóból: Duray Miklós (Felvidék), dr. Raffai Ernő történész, Papp M. Zsuzsa, a Rákóczi Alapítvány elnöke (Kanada), Golenya Ágnes író (Peru), dr. Zétényi Zsolt jogász, Mészáros László üzletember (USA), Bokor Balázs nagykövet( Los Angeles), Szabó Sándor(Los Angeles), Gaál István (Erdély), Szakács Gábor és Friedrich Klára (a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetői), Cey-bert Róbert világjáró, szociológus, író, dr. Várdy Béla, az Amerikai Egyesült Államokban élő történészprofesszor (Pittsburgh), Galgóczy Árpád író – egykori Gulág fogoly, túlélő. Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója. Gyuricza Gábor a brazíliai magyarokról tartott előadást. Bemutatkoztak a Vidd Hírét a Magyaroknak Alapítvány képviselői is és még sokan mások.

Július 1-jén, délután kezdődött a Balaton vizén a Magyarsághíd-Hungarikumok konferencia – Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke fővédnökségével – a Szent Miklós sétahajón, amelynek fedélzetén Nagyváradi-Kis Anna konferenciaigazgató irányításával neves hazai és külhoni közéleti személyiségek részvételével mintegy öt órán át zajlottak az előadások, s huszonöten mondták el véleményüket a magyarságról, a nemzetről, történelmünkről, a hungarikumokról és a magyar-magyar összefogás modernkori esélyeiről.

A Nemzetközi Tudományos Tanácskozáson, a Báthory-Brassai Konferencián két napon át dr. Tuzson Tibor vezetésével reggeltől késő estig hangzottak el előadások műszaki, irodalmi, gazdasági, történelmi kérdésekben külhoni és hazai neves szakemberek tolmácsolásában. Fölsorolni is hosszú lenne az előadók neveit, akiknek nagy része a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Valamennyi előadás filmre került, s eljuthat azok számára is, akik nem lehettek jelen. Az előadások kivonatai vagy a teljes publikációk rövidesen olvashatók lesznek a BBK honlapján.

A Művelődési Ház színháztermében előbb Pécsi L. Dániel jelképművész kiállítását nyitotta meg Okos Márton kalotaszegi közíró, közreműködött Kuncz László vers- és énekmondó művész a nyílt meg, majd nemzetközi irodalmi ankétra került sor, Tarics Péter író, újságíró vezetésével. Bemutatásra került: Isten tenyerén a magyarságért (A Belgiumban élő Dobai Sándor atya), Távolban magyar (Bokor Balázs nagykövet). Az Aranyasszony útja (A Peruban élő Golenya Ágnes), Stockholm (a Svédországban élő László Horváth György marosszéki származású református lelkész, költő).

Prof. Dr. Horváth János, a Magyar Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar elnöke vállalta a fővédnökséget és nyitotta meg az 56-osok Dialógus Fórumát, amelyen az egykori szabadságharcosok, történészek, a forradalomra emlékezők elevenítették fel az eseményeket és szóltak máig ható tanulságokról. A rendezvény levezető elnöke dr. Czeglédi József, a Közép-Európai Pannon Club elnöke és főelőadója Sinkovics Gyula, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend elnöke volt. A szervezők a Magyar Világtalálkozó alkalmából, az 55. évforduló tiszteletére , Mutasd meg fiaidnak ’56-ot ! címmel kezdeményezték az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelyeinek szervezett utazásokon történő bemutatását. Azzal a céllal tették ezt, hogy a forradalom még élő nemzedéke átörökíthesse fiainak, a következő nemzedéknek az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi jelentőségét, történelmünket.

Karitatív konferencia megrendezésére is sor került abból a célból, hogy megismertessék a külföldön élő magyarokkal az óhaza legnagyobb civil ernyőszervezetének, a Beteg és Hátrányos Helyzetű Gyermekeket Segítő Szervezetek és Támogatóik Országos Szövetsége (röviden BESZT Országos Szövetség) munkáját. A résztvevőket Balogh István alelnök tájékoztatta, majd a szövetség tagjai beszéltek szerepükről, elképzeléseikről.

A legjobb előadók a nagyszínpadokon

Miközben a konferenciák zajlottak, a Találka Téren ismerkedtek a különböző országokból érkezők, a nagyszínpadon pedig Méry Péter irányításával és Joó Géza műsorvezetésével a könnyűzenei élet legnépszerűbb személyiségei léptek fel. Néhány név, akiknek olykor 3-4 ezer ember tapsolt az óriás sátorban: Demjén Ferenc, Tamás Gábor, Szikora Robi, Keresztes Ildikó, a Kormorán együttes, az új Bojtorján együttessel Pomázi Zoltán, Mouksa és a Psychedelic Cowboys , Király Viktor, Ivan, Kefír, Komáromi Pisti és a Live Band, Poór Péter, Galambos Lajos, Dávid Viktória, Éles István, a 4 For Dance együttes… Hasonlóan gazdag volt a folklórműsor a Főtéri rendezvénypark színpadán, ahol Nagyné Varga Mária és Kereki Katalin vezette a műsorokat. A találkozó díszvendégei Erdélyből, Kalotaszegről érkeztek, szám szerint 22-en, s nem csak felléptek a műsorokban, hanem a házigazdai szerepkörben is jeleskedtek. Koncertet és térzenét adott a Pénzügyőr Zenekar, az Obsitos Együttes, a hetven tagú Váci Ifjúsági Fúvószenekar. Bemutatkoztak Somogy, Csongrád, Szabolcs-Szatmár Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun megye népi, hagyományőrző együttesei, énekesei, a Sylvatica együttes, Kárpátaljáról a Kokas zenekar – és esténként fergetes táncházzal, majd Vesztergám Miklós tárogatóművész Il Silenziójával zárult a nap.

A Szabadtéri Színház nagyszínpadán csaknem éjfélig tartott az a kiváló előadás, Leblanc Győző és Tóth Éva főszereplésével a Csárdáskirálynő nagyoperett, amelynek sok száz néző tapsolt, s neves előadóművészek működtek közre. Ugyancsak sokaknak egyedülálló élményt nyújtott Ernszt Katalin és Nemere László valamint a Kanizsa Táncegyüttes Magyar lagzi műsora, amelynek során Ft. Szabó Sándor, amerikai magyar püspök és dr. Tamás Gábor egyházmegyei lelkész áldotta meg a párokat, mondtak emlékezetes beszédeket, majd a főtéri program után igazi mulatós hangulatban folyatódott a program egészen éjfélig a Sylvatica közreműködésével.

Szépségverseny, sport, Ki mit tud?

Nagy érdeklődés övezte a Magyarok Szépe – A Világtalálkozó Királynője választást, amelynek döntőjébe 21 szép leány jutott, s ők már a verseny előtt hat nappal előbb Kecelen, majd Siófokon készültek a döntőre, Nándori József és Both József szervezők írányitása mellett. Szentpéteri Csilla és együttesének pazar játékával kezdődött a döntő műsora, amelynek során a lányok előbb a maguk által választott öltözékben, majd fürdőruhában, végül alkalmi ruhában mutatkoztak be, a Bokor Balázs, nagykövet, Magyarország Los Angelesi főkonzulja vezetésével működő zsűri és a több ezres közönség előtt. A csaknem hűvös hajnalba nyúló versenyen, Balázs Fecó műsora után a zsűri Kárpátalja szépének, Bozsár Ivettnek ítélte oda a koronát, a két udvarhölgy pedig Béres Evelin és Virágh Nóra lett.

Az említetteken túl még számos, egyéb program várta az idelátogatókat: a sportpályán, Nagy Csaba elnök szervezésében a Magyarország-Balaton válogatott öregfiúk mérkőzésre került sor, amelyet az előbbiek nyertek 7:3ra. Nagy népszerűségnek örvendett a főtéren megrendezett gyermek Ki mit tud?, amelyet a népszerű művészházaspár Farkas Zsolt és Várnagy Andrea vezetett, s jutalmazott meg minden produkciót. A gyerekek láthatólag nagy élvezettel adták elő színvonalas produkciójukat a 120 négyzetméteres nagyszínpadon, sokszor több száz néző előtt…

A Magyar Ulti Bajnokságon közel százan vettek részt, közöttük számos külföldi honfitársunk. A több órás csatában a győzelmet a kiskunmajsai Virág László szerezte meg, második Várszegi Szilárd (Majdácska), a harmadik Pislér Árpád (Gerse) lett. Az Egyetemi Főiskolai Bajnokságon Jobbágy László, a Budapesti Műszaki Egyetem ötödéves hallgatója bizonyult a legjobbnak.

Szép számmal volt a Világtalálkozón kiállító, szakácsok, finom ételek és italok, volt ökörsütés, malacsütés, grillezés, halétel, házi lepény, faszenes kürtös kalács, bográcsos, egytál ételek – a Kárpát-medence konyhái, a Magyar Ízek Utcája, a Hungarikum Falu, a Bor és Pálinka Faluban – ezek szervezésében Kéki Hilda, Kéki Ferenc és Bátai Dóra működött közre. Bemutatkozott a rendezvényen a Farkas Elemér által készített Rákóczi Pálinka, amelynek hírét messze földre elvitték, lévén ő kapta A Világtalálkozó pálinkája címet, a borok közül pedig a balatonlellei illetőségú Konyári pincészet 2008-as évjáratú Cabernet Sauvignon és a Bodri Pincészet Cuvée bora vitte el a pálmát.

Említsük meg az épp három hónapos Lelle pulit is, a Világtalálkozó szerencsét hozó kabalaállatát, amelyet a cserszegtomaji Menyhárt István és családja egy jurta sátor tövében elhelyezkedő szekérderékban tartott, és óvott a sok-sok simogató kéztől…

Balatonlelle város lakossága bizonyította az előzetes várakozásokat: vendégszerető módon fogadta az idelátogatókat. Kenéz István polgármester és Fárbás Timea idegenforgalmi referens személyesen is mindent megtettek, hogy zökkenőmentesen történjen az ideérkezők fogadása, az események megrendezése, az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek kialakítása.

Az időjárás azonban nem igazán fogadta kegyeibe a résztvevőket, a nyitónapon még orkán is tombolt a vízparton. A négy napos rendezvényen végig borongós esős volt az égbolt, csak a lelkekben sütött ki a nap. A vásározók a rossz időjárás és a látogatók vásárló kedvének csökkenése miatt kisebb bevételt realizáltak, mint amire számítottak. A rendezők nagy empátia készségről tettek tanúbizonyságot. Úgy próbáltak nekik segíteni, hogy az egyébként minimális összegű (2500 Ft.) belépőjegyet is eltörölték és ingyenessé tették a rendezvényt, még az esti koncerteket is! A világtalálkozó látogatói azonban, akár vásároltak, akár nem, remekül érezték magukat, s a finomságok mellé igazi szellemi táplálékokat is magukhoz vehettek: barátkozhattak és ismerkedhettek a négy nap során hazai és külhoni honfitársainkkal – ehhez minden feltétel adott volt.

Mindennap nagyon értékes nyeremények találtak gazdára a tombolán: főnyereményként Kaliforniába, Új-Zélandra és Venezuelába kaptak egy-egy hetes meghívást a nyertesek, de számos welness hotel, egyéni felajánló kínált sorsolásra értékes nyereményeket.

Jövőre, veletek, ugyanitt!

Összességében rendben, fegyelmezetten, rendkívüli esemény nélkül zajlott le a Világtalálkozó. Így hát érthető volt, hogy amikor vasárnap éjfél felé, a zárórendezvényen Joó Géza műsorvezető egy rövid interjúra kérte a Világtalálkozó elnökét, hogy lesz-e folytatás, dr. Tanka László csak annyit mondott: jövőre, veletek, ugyanitt!

www.vilagtalalkozo.hu

www.facebook.com/vilagtalalkozo