Hirdetés

Elsőként a Blikk, majd a magyarnarancs.hu és más ellenzéki hírportálok is arra céloztak a százesztendős korában elhunyt Bálint György vírusfertőzésével kapcsolatban, hogy Bálint gazda „a kórházban kaphatta el” a betegséget, mert előtte az otthonában szigorú karanténban volt.

Állítólag a kertész-televíziós és ex-SZDSZ-es politikus rokonától származtatják a szerkesztőségek ezeket az információkat. Mint ahogyan azokat is, amelyek az előzményeket illetik: Bálint György a rokona szerint a feleségével három hete balatoni nyaralójukba utazott, ahol rövidesen rosszul lett, ezért a siófoki kórházba szállították. Onnan négynapos bent tartózkodás és egy negatív koronavírus-teszt után a lakóhelye szerint illetékes Flór Ferenc Kórházba került június 11-én. A kistarcsai intézményben sor került egy újabb, immáron a második, ugyancsak negatív eredménnyel járó tesztelésre is, ugyanis hivatalosan a megnyugtató teszteredmény érdekében két vizsgálatot kötelező elvégezni.

Fotó: MTI/Czimbal Gyula. szerk

Mivel a két vizsgálat között 48 órának kell eltelnie, mire a második és pozitív teszt visszaérkezett, a beteg elhunyt. Ilyen előzmények után arra a következtetésre jutni, hogy a vírust a kórházban kaphatta el, könnyelmű, sőt, inkább szándékos feltevésnek tűnik. A körülményekről a legilletékesebbet, Dr. Trombitás Zoltánt, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház főigazgató-főorvosát kérdeztük. 

Korábban írtuk

– Szeretném a legfontosabbal kezdeni, ami persze nem zárja ki a találgatásokat, de tény. Kórházunkban, amely 772 ágyas, és 1200 dolgozó látja el a mindennapi munkát, hetek óta egyetlen koronavírusos beteg sincsen. A másik, ami legalább ennyire lényeges, hogy az elhunyttal foglalkozó  kezelőorvosok és ápolók egyikének sem lett pozitív tesztje. Kórházunk tehát abszolút járványmentes, közel egy hónapja. 

A kistarcsai intézményben évente 35-36 ezer beteget kezelnek, és több mint 400 ezer az orvos-beteg találkozók száma. Trombitás doktor szerint, mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, a fertőzést bárhol, ahol ez idő alatt megfordult a beteg, elkaphatta, erre pontos választ még a tesztek sem adhatnak. 

– Sajnos a teszt is lehet hibás, ezért kell 48 órás rátartással megismételni – folytatja a főigazgató. – Ha egy beteg esetében két vizsgálat negatív volt, a harmadik viszont pozitív, újabb vizsgálatra van szükség a tisztánlátás érdekében. Amikor korábban mi is kezeltünk vírusos betegeket, volt rá példa, hogy ötből öt teszt mutatott fertőzést, míg a következő vizsgálat során ugyanaz az öt negatív eredménnyel végződött.

A fentiek tükrében koncepciós találgatásokba fogni és azokat az elhunyt hozzátartozójának információival erősíteni, illetve félremagyarázni, nemcsak felelőtlenség, hanem szándékos politikai hisztériakeltés. Ráadásul úgy, hogy egy olyan kórházat gyanúsítanak, sőt járatnak le, ahol hetek óta egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem kezelnek. Miközben Kásler Miklóst, Müller Cecíliát és az egész magyar egészségügyet óhajtják cinkelt történetekkel kritizálni, még Bálint György emlékét is megtapossák.

Egyébként a Flór Ferenc Kórház a járványkezelés során mutatott pozitív teljesítményével jelenleg az ország első öt intézményének az egyike…