Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

A rezsicsökkentés és az energiaárak kapcsán kérdezte Róna Péter közgazdászt a Heti TV Pirkadat című műsora. A baloldal által köztársasági elnöknek jelölt Róna szerint egy kormánynak rá kell szoktatni az embereket a spórolásra.

Nézze, ez a rezsicsökkentési formula, modell, amit a kormány magáévá tett, ez „a” rossz modell. Ugyanis itt most arról van szó, hogy az energia nagyon drága lett, és előreláthatólag nem lesz olcsóbb. Ami azt jelenti, hogy egy nemzetgazdaságnak az első számú feladata az, hogy a felhasználását a lehető legnagyobb mértékben korlátozza, tehát spóroljon a lakosság – mondta Róna. – Tehát meghozza azokat az intézkedéseket, amik hatékony felhasználáshoz vezetnek. Ezt csinálták az osztrákok. Ugyanis ők azt csinálják, hogy nem, megvan a piaci ár, az a piaci ár, ahhoz nem nyúlnak hozzá. De a másik oldalon adnak, elsősorban a rászorulóknak, támogatást, amivel ezt a borzasztó árat ki tudják fizetni, kezelni tudják.

Később azt is elmondta, hogyan tudnak takarékoskodni az emberek.

– Most a feladat az, hogy rászoktatni a lakosságot arra, hogy kevesebbet fogyasszon. És akkor hogyha fizeti a piaci árat, de kap pénzt, ami segíti őt, akkor ő eldöntheti, hogy akkor most felveszi azt a szvettert, és nem fűt 25 fokon, ugye, vagy inkább alsóingben lézeng a lakásában, és a rendelkezésére jutott pénz pedig teljes egészében az energiaellátására használja fel – fogalmazott a baloldali közgazdász. – A kérdés az, hogy a mechanizmus, amit létrehoztak, ösztönzi a megtakarítást, vagy nem igazán, vagy csak részben, vagy ennél nagyobb mértékben is lehetne ösztönözni a spórolást. Ez az egyik kérdés, a másik kérdés pedig az, hogy belenyúlni a piaci folyamatokba egy nagyon-nagyon necces dolog.

Korábban írtuk