Fotó: YouTube.com (képernyőfotó)

Noha a baloldali sajtóban is kifejtette számos szakember, hogy a keleti vakcinák is biztonságosak, és minden oltóanyag jobb, mint a vírus, az ellenzék – Gyurcsány Ferenccel az élen – folyamatosan az oltás ellen agitál. Több millió forintot költöttek a Facebookon ilyen tartalmú bejegyzések hirdetésére, figyelmen kívül hagyva az egyébként velük szimpatizáló szakértők véleményét is – írta meg a Magyar Nemzet.

Hirdetés

– A kormánynak kutya kötelessége véleményem szerint, hogy megvédje az embereket a vírus ellen, és ha az Európai Unió nem tudott elég vakcinát beszerezni, és van biztonságos és hatásos vakcina a világon máshol, akkor igenis be kellene szerezni és minél előbb megvédeni az embereket – nyilatkozta Lisziewicz Julianna immunológus február 9-én az ATV-nek.

A nemzetközileg elismert szakember véleményét viszont mintha nem osztanák a baloldali pártok, amelyek – élükön a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval – folyamatosan rombolják az orosz és kínai vakcinákba vetett bizalmat.

A DK még petíciót is indított, hogy ne lehessen a kínai oltóanyagot alkalmazni, mert azt egyelőre nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. Néhány hete még az orosz vakcina is az ellenzék feketelistáján szerepelt, de miután több nyugati vezető – köztük Angela Merkel is sürgette annak uniós engedélyezését, tarthatatlanná vált a Szputnyik V-vel szembeni hangulatkeltés. Így ma már a kínai oltóanyag van a baloldal támadásainak kereszttüzében.

Korábban írtuk

Pedig az ellenzéki sajtóban sorra fejtik ki pozitív véleményüket a szakemberek mind az orosz, mind a kínai vakcináról. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos például úgy nyilatkozott januárban, hogy „a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó.

Igaz, a korábban a baloldali összefogás jelöltjeként főpolgármesterségre törő tüdőgyógyász szükségét érezte, hogy hozzátegyen egy politikai állásfoglalást is, miszerint az oltási bizalmat csökkenti azzal a kormány, hogy nem fogja megadni az embereknek a választási lehetőséget, s nem fogják tudni, hogy milyen vakcinát kapnak.

Rusvai Miklós virológus is az oltás mellett foglalt állást: – Bármelyik vakcina jobb, mint a betegség átvészelése, ezt felelősségem tudatában kijelentem – fogalmazott a szakember január végén az ATV-ben.

Falus András Széchenyi-díjas immunológus pedig arról beszélt a múlt héten, hogy minden vakcina jobb, mint a vírus, még azok az oltóanyagok is, amelyek nem estek át olyan jellegű vizsgálatokon, mint mondjuk a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca. A kínai Sinopharm-vakcináról elmondta, hogy az egy jól bevált vakcinamegoldásra épül, ami olyan elven működik, mint a szamárköhögés elleni védőoltás, illetve az egyik fajta influenzavírus elleni vakcina.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE KATTINTVA.