Fotó: MTI, Wikimedia Commons, szerk.
Hirdetés

A képviselő arra reagált, hogy a négy visegrádi ország főpolgármestere megállapodást írt alá Budapesten.

A politikus kifejtette: Karácsony Gergely „a Soros-egyetemen” aláírt egy megállapodást, amely „a liberális, baloldali politikusok bevándorláspárti szövetsége”. A megállapodás aláírásának helyszíne is azt jelzi, hogy „Soros György bevándorláspárti milliárdos” a V4 országaiban is szeretné megszerezni a hatalmat, befolyást, Karácsony Gergely pedig Budapest nevében nyíltan beszállt ebbe a bevándorláspárti szövetségbe, és „egymás után hajtja végre a bevándorláspárti Soros-hálózat megrendeléseit” – fogalmazott.

Közölte: Karácsony Gergely olyan főpolgármesterekkel kötött paktumot, akik vele együtt nyíltan hitet tettek a migránsok befogadása és „a Soros-féle nyílt társadalom megvalósítása” mellett. Brüsszel mindezért pénzt is ígért cserébe, „Soros elsőszámú brüsszeli embere, Frans Timmermans” azért ígér uniós pénzeket Karácsonyéknak és a többi városvezetőnek, hogy Budapest és a többi közép-európai főváros fogadjon be bevándorlókat – vélekedett.

Nacsa Lőrinc kiemelte: a bevándorláspárti szövetség megszületése újabb bizonyíték arra, hogy Budapesten már teljes mértékben „Sorosék diktálnak”. Ennek a paktumnak nem a V4 megerősítése a célja, hanem a valódi V4-szövetség megtörése – mondta. Hozzátette: a V4-országok kormányai ugyanis sikeresen védték meg eddig Közép-Európát a migránsok betelepítésétől és kiálltak a keresztény kultúra, a nemzeti szuverenitás megvédése mellett.

Úgy látja, a közép-európai országok „éppen ezért állnak a bevándorláspártiak és Sorosék útjában”. Ők Karácsony Gergelyen és a hozzá hasonló bevándorláspárti főpolgármestereken keresztül akarják megfúrni a valódi V4-szövestéget, meg akarják nyitni Budapestet és a közép-európai nagyvárosokat a migránsok előtt.

A képviselő kérdésére arról is beszélt, hogy a vasárnapi győri tragédia borzasztó, az egész országot megrázta, a hatóságoknak a lehető legszigorúbb vizsgálatot kell lefolytatniuk. Ugyanakkor nem szabad összekapcsolni az esetet az isztambuli egyezménnyel, az utóbbit illetően ugyanis sokszor kihallatszik a politikai haszonszerzés azoknak a részéről, akik tragédiákat használnak fel az egyezmény promotálására – mondta.

Közölte: a nők elleni erőszak ügyében a kormány és a Fidesz-KDNP parlamenti többsége sok lépést tett, és ami az isztambuli egyezményben fontos, támogatandó elem, azt átemelték a magyar jogrendbe.

Tolerancia, nyitottság és a populizmus réme találkozott a CEU-n

Az azonnali.hu beszámolójából kiderül, a paktum aláírásakor, amelynek a Soros-egyetem adott otthont, a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt úgy fogalmazott, „felüdítő” látni a városvezetők új generációját, akik már szembehelyezkednek az illiberalizmussal, majd hozzátette: egy okos város az egyetemi autonómiát tiszteletben tartja.

Dr. Trencsényi Balázs történész emlékeztetett: fontos különbséget tenni az inkluzív Közép-Európa fogalma, valamint a V4-en belül 2014 után megerősödő exkluzív együttműködés között: míg előbbi befogadó a V4-országokon kívüli térségekkel kapcsolatban, utóbbi magát alternatívaként láttatja a nyugat-európai államokkal szemben.

Pozsony főpolgármestere arról szónokolt, hogy a szabad városokban élőknek még jobban ki kell állniuk a tolerancia, a tisztelet és a nyitottság mellett, és terjeszteni kell a szabad városok által vallott közös értékeket is.

Prága első embere azt mondta, „ha elbukunk, az a populizmus egy újabb hullámát hozná magával, ami egyszerű és helytelen válaszokat ad a problémákra”.

„A városaink nyitottak, haladóak, toleránsak, és nem utolsósorban európaiak fognak maradni” – emelte ki a varsói főpolgármester. Hozzátette: amikor a kormányok defenzívekké válnak, a városoknak kell offenzív szerepet betölteniük és a változás élére állniuk.

Karácsony Gergely kiemelte, a V4-együttműködés megerősítésének fontosságában bár egyetért Orbán Viktorral, szerinte viszont ezt nem arra kéne használni, hogy „együtt retteghessünk a fejlődéstől és a világ sokszínűségétől, vagy együtt verhessük szét az Európai Uniót, és lebontsuk a fékek és ellensúlyok rendszerét”.

azonnali.hu