Az államfő szerint az ENSZ főtitkára nagyon jó néven vette, hogy Magyarország minden ENSZ-misszióban részt vesz, sőt a konfliktusokkal kapcsolatban képviselői konkrét tanácsokkal is ellátják. Schmitt és Ban megbeszélésén szó esett a közel-keleti helyzetről, azon belül a palesztin államiság elismerésének kérdéséről, amellyel kapcsolatban a magyar államfő elmondta: Magyarország azt kívánja, hogy a végleges státus ügyében tárgyalásos úton olyan megállapodás jöjjön létre, amely szavatolja a térség békéjét és biztonságát. Schmitt Pál reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió egységes álláspontra tud jutni a palesztinoknak a világszervezetbeli státusának kérdésében.

Az államfőnek az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésén Magyarország ENSZ biztonsági tanácsi tagságának esélyeiről – amiről várhatóan október közepén dönt majd a világszervezet közgyűlése – ezúttal nem esett szó, ám a kérdés kiemelt helyen szerepel Schmitt Pálnak a világszervezet székházában állam- és kormányfőkkel folytatott tárgyalásain.

(MTI Fotó: Kovács Tamás)

„Találkozom több olyan miniszterelnökkel és államfővel, akikkel még nem tárgyaltunk ebben az ügyben. Kérem a támogatásukat, illetve arra törekszem, hogy meggyőzzem őket arról, hogy Magyarország hasznos és hatékony tagja lehet a Biztonsági Tanácsnak (BT)” – jelentette ki Schmitt Pál.

A köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy az ügy előmozdítása érdekében az elmúlt napokban levelet intézett a világ összes államfőjéhez, amelyben kifejtette Magyarországnak a BT-tagsággal kapcsolatos szándékait és az emellett szóló érveket. Ezek között szerepel, hogy a magyar külpolitika képes és kész az erős és intézményes felelősségvállalásra a globális problémákban. Az ország különösen érzékeny a világszervezet napirendjén kiemelt helyen szereplő olyan kérdésekre, mint amilyen a nem fertőző betegségek elleni harc, a klímaváltozás, vagy a fenntartható fejlődés ügye.

Magyarország emellett olyan tapasztalatokkal rendelkezik a társadalmi átmenet terén, amelyek nagyon sok jelenlegi válságövezetben vagy átalakulás előtt álló országokban hasznosíthatók lehetnek. A különböző társadalmi rendszerekből származó tapasztalatai alapján létrejött kollektív emlékezet alapján Magyarország empátiával tud viszonyulni az országok széles skálájához – tette hozzá az államfő.

Magyarország emellett hisz benne, hogy az erős kulturális és nemzeti identitás a biztonságot erősítő tényező, ezért a stabilitás elemének tekinti, aminek a konfliktuskezelésben is pozitív szerepe lehet. Az elnöki levél kifejtette, hogy Magyarország a méreteihez képest igen aktívan hozzájárul az ENSZ működésének minden területéhez.

Schmitt Pál pénteken szólal majd fel az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődő 66. általános vitájában, amelyen számos más vezető mellett részt vesz Barack Obama amerikai elnök is. A magyar államfő ugyanazon a napon lép majd a szónoki emelvényre, amikor Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. A várakozások szerint ekkor a tetőpontjára hághat az érintettek vitája a palesztin államiság elismerésének kérdésében.

(MTI)