Orbán Viktor máriaremetei látogatásán beszélget a Bánffy házaspárral
Hirdetés

A napokban húszéves fennállását ünneplő Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetségét tizenegy évig Jablonkay Gábor vezette – lényegében végig abban az ellenzéki időszakban, amikor a polgári köröknek, így a PPKSZ-nek is, különösen fontos szerepük volt a jobboldalon.

– Miután elhangzott Orbán Viktor beszéde a Dísz téren, itt, Hidegkúton is azonnal megkezdődött a szervezés, olyannyira, hogy a feleségem, Magdi már hazafelé, a villamoson beszélgetett a hogyan továbbról a barátainkkal – mesélte a kezdetekről a Demokratának Jablonkay Gábor. – Először magánházaknál találkoztunk, aztán a következő hetekben, hónapokban kiderült, hogy szinte mindenkinek van olyan polgári körös ismerőse, aki szívesen jönne közénk, így született meg az ötlet, hogy szövetséggé kellene alakulnunk. Az azóta sajnos már elhunyt Nagy Imréné Márta kiváló szervező volt, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 2002 decemberében megalakulhatott a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége a máriaremetei Cserkészházban, ahol aztán éveken át a havi találkozóinkat is tartottuk.

Jablonkay Gábor hozzátette, kezdettől fogva patrónusuk volt Bánffy György színművész is, aki aztán a PPKSZ tiszteletbeli elnöke lett.

– Egy alkalommal, a 2000-es évek végén Orbán Viktor a Műegyetemnél mondott beszédet, és az esemény előtt óriási eső zúdult a helyszínre. A színpadot egy ponyva védte, de a pártelnök beszéde közben egy nagyobb széllökés hatására a benne összegyűlt víz Orbán Viktor nyakába ömlött. Bánffy György néhány pillanat múlva odalépett hozzá, és a hátára terítette a kabátját. Jó kapcsolatunkat jelzi, hogy Gyurka halála után özvegye, Tilda asszony azt a kabátot nekünk ajándékozta, mondván, ennek a történelmi ruhadarabnak nálunk van a helye.

Korábban írtuk

Makray Katalin, Jókai Anna és férje, valamint Bánffy György és felesége egy hidegkúti baráti találkozón

Az alapító polgári körök között voltak két-három fősek, amelyeket családtagok alkottak, de olyan is, például a budaligeti, amelynek többtucatnyi tagja volt, így az ötvenöt polgári kör nagyjából nyolcszáz fős tagságot jelentett a PPKSZ-nek.

A szövetség nem csupán politikai ügyekben volt aktív. Első nagyobb szabású rendezvényük például egy farsangi bál volt 2003-ban, az esemény aztán hagyománnyá vált, a koronavírus-időszakig minden évben megtartották, ahogyan a majálisokat is. De – egyebek mellett Schmitt Pálné Makray Katalin közreműködésével – szerveztek gyűjtést is árvizek vagy a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, kárpátaljaiaknak vagy a Bődey házaspár lebonyolításában egy árvízben súlyos károkat szenvedett erdélyi iskola javára, erre a célra például egymillió forint gyűlt össze. Mindezek mellett természetesen a polgári körök tagjai közül sokan aktivistaként is segítettek a jobboldal pártjainak az aláírásgyűjtések, kampányok során, illetve együtt mentek Fidesz-rendezvényekre, Békemenetekre. A közös cselekvést segítette, hogy honlapot és internetes levelezőlistát is létrehoztak, ami a közösségi oldalak korszaka előtt különösen fontos volt a kapcsolattartásban.

– A PPKSZ-nek köszönhető, hogy olyan emberek is az életünk részévé váltak, akiket egyébként talán csak a sajtóban láthattunk volna. Bánffy György mellett említhetném Jókai Anna írónőt is, aki bár nem Hidegkúton élt, minden rendezvényünkön ott volt, haláláig szoros kapcsolatban álltunk. De Mádl Dalma asszonytól kezdve Kondor Katalinon, Pitti Katalinon és Csókay Andráson át Me­locco Miklósig nagyon sok neves ember vált barátunkká, volt nálunk visszatérő vendég – mondta Jablonkay Gábor. – A helyi politikusokkal is kiváló kapcsolatot ápoltunk. A kerületet 2006–2019-ig vezető dr. Láng Zsolt már megválasztása előtt is sokat segített, polgármestersége idején is kiválóan tudtunk vele együttműködni, azóta is tart a baráti viszony. Ahogy korábbi országgyűlési képviselőink közül néhai Balsai István is szövetségesünk volt, de legutóbbi képviselőnkre, Varga Mihályra, valamint a polgári körök szervezéséért felelős, budaligeti kötődésű Hende Csabára is mindig számíthattunk, számíthatunk.

A pesthidegkútiak nem csupán helyben voltak aktívak: sokan közülük ott bábáskodtak a Polgárok Háza létrejötténél, többen még ma is háziasszonyai a helynek. A PPKSZ nélkül nem valósult volna meg a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika kertjében található Szent Korona-domb sem, amely a Kárpát-medence különböző településeiről hozott sok marék földből állt össze. Jeles alkalmakkor itt a PPKSZ tagjain kívül sok vendég, látogató vesz részt az ünnepségeken, megemlékezéseken. Ez a szakrális hely Korényi Zoltán vezetésével, a Domb­őrzők munkájának köszönhetően az évek folyamán egyre épült-szépült, mire mai formáját elnyerte. A Szent Korona-dombot egyébként annak idején, máriaremetei látogatása során Orbán Viktor is felkereste, majd a PPKSZ több tagjával is találkozott.

Jablonkay Gábor hozzátette: mindezek mellett például vezetőségi tagjuk, Szi­lágyi Zsolt kezdeményezésére helyi gazdapiac alakult, amelyet megálmodója máig rendszeresen megrendez a máriaremetei Cserkészház kertjében.

– Szinte összeszámolni sem tudom az akcióinkat, kezdeményezéseinket. Közösen tiltakoztunk a kerületi intézményeket is érintő kórházbezárások ellen, vagy például mécseseket gyújtottunk november 4-én, végig a Margit körúton. A 2005-ös gazdatüntetésnek pedig egy tartós barátságot is köszönhetünk. Élelmiszert és más adományokat vittünk az egykori Felvonulási térre, a szegvári gazdákkal pedig olyan jó kapcsolatba kerültünk, hogy onnantól kezdve ők is rendszeres vendé­geink lettek a bálokon, majálisokon, és mi is jártunk náluk például disznóvágásokon vagy közösen Ópusztaszeren – mondta Jablonkay Gábor, aki azt tartja a legnagyobb sikernek, hogy a közösség máig együtt maradt. – Sajnos az elmúlt húsz évben sokan közülünk meghaltak, vannak, akik elköltöztek vagy családi, egészségi okokból már nem tudnak eljönni a rendezvényeinkre, de szerintem nagyon nagy dolog, hogy most is létezünk, találkozunk, próbálunk tenni hazánkért és szűkebb pátriánkért, Pesthidegkútért.

A Polgári körök 20 összeállítás további cikkei ide kattintva olvashatók.