Bangóné Borbély Ildikó napirend előtti felszólalása a Parlamentben "Aktuális kérdésekről" címmel.

Bangóné Borbély Ildikó napirend előtti felszólalása a Parlamentben "Aktuális kérdésekről" címmel.Sok egészségügyi dolgozó nem fogja aláírni a kormány által odalökött szerződést. De ha a dolgozóknak csak a 10%-a nem ír alá és elmegy a magánszférába, akkor az állami egészségügyi rendszer az összeomlás szélére sodródik.

Posted by Magyar Szocialista Párt on Monday, March 1, 2021
Hirdetés

„Az egészségügy helyzetének egyik legsötétebb napjaként” beszélt a mairól Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), mondván, miközben meghaladta a 15 ezret a koronavírus-járvány áldozatainak száma, a most hatályba lépő, a szolgálati jogviszonyról szóló törvény káoszt és bizonytalanságot okozott az ágazatban.

Kifogásolta, hogy az utóbbi időben számos anomália merült fel az ügyeleti díjak kifizetésénél, a törvénymódosítás miatt kötött új szerződésekben pedig gyakran hibás adatok szerepelnek, így a teljesítettnél rövidebb szolgálati időt írtak jóvá.

Hangsúlyozta, végzetes következményei lesznek, ha a dolgozók tizede nem írja alá új munkaszerződését. Kifogásolta a háziorvosok helyzetét is.

Önök folyamatosan háborúznak, akkor most ideje lenni kapitulálniuk, mielőtt véglegesen tönkreteszik az egészségügyet – fogalmazott az MSZP-s politikus a kormányoldalhoz fordulva.

Korábban írtuk

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában arról beszélt: a baloldalnak hallgatnia kellene az egészségügy témájában, hiszen kormányzásuk idején négy kórházat bezártak, 16 ezer ágyat felszámoltak, egyetlen kormányként csökkentették az orvosok, ápolók fizetését, hatezer embert elbocsátottak, bevezették a vizit- és a kórházi napidíjat, amit a koronavírus-fertőzöttektől is beszednének.

Mindezzel az elmúlt tíz év fejlesztéseit állította szembe, majd arról beszélt, a hatályos költségvetés a járványügyi védekezés extraköltségein kívül is 900 milliárd forinttal többet fordít az ágazatra, mint a 2010-es büdzsé, míg a háziorvosok finanszírozása 79,3-ról 214,1 milliárdra bővült.

Az egészségügyben dolgozók fizetésének emelkedéséről szólva kiemelte: nincs más ország, ahol orvosbért dupláztak volna a járvány idején.