Fotó: MTI/Bruzák Noémi (szerk.)
Hirdetés

Az MSZP-s politikus szerint ma – az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése óta – nem védi a betegek jogait senki, sehova nem tudnak fordulni, ahol a jogaikat érvényesíthetnék. Hozzátette: a határozati javaslat mellett a 2021-es költségvetésben a felügyelet finanszírozási hátterét is megteremtené az MSZP.

Tájékoztatott, hogy a napokban fejezte be a Nemzeti Népegészségügyi Központ a tatabányai kórházban folytatott vizsgálatát, amelyben a tragikus hirtelenséggel elhunyt 33 éves édesanya ügyét vizsgálták. Ez megállapította, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos döntésnek nincs köze az édesanya halálához, a vizsgálat eredménye szerint azonban a kórház dokumentációs hibákat követett el és „orvosi műhiba esete is fennáll” – ismertette.

Az ellenzéki képviselő azt mondta: mindegy, hogy a vírussal kapcsolatos elhibázott rendelkezésekbe, vagy az egészségügy általános helyzetébe halt bele az édesanya, mindkét esetben az egészségügyet felügyelő miniszter, Kásler Miklós a felelős. Hozzátette: a vizsgálat részleteiről több írásbeli kérdést is benyújtott az emberi erőforrások miniszteréhez, valamint kikéri a minisztériumból a vizsgálati anyagot is.

Korábban írtuk

Az MSZP szeretné látni, hogy az elmúlt időszakban hány esetben fordult elő, hogy egészségkárosodást szenvedett valaki „csak azért, mert nem kapta meg a megfelelő egészségügyi ellátást” vagy hányan halhattak bele abba, hogy nem kaptak ellátást, illetve hazaküldték őket a kórházból.

Bejelentette, hogy az alapvető jogok biztosához fordult, mert a koronavírus-járvány kihívásaira Magyarország több olyan választ adott, amely „alapjogi szempontú vizsgálatot tesz szükségessé”. Ezek közt említette az állami egészségügyi ellátások körének korlátozását és a kórházi ágyak felszabadítását.