Mit akar még a kormány a nyugdíjasoktól?

Bangóné Borbély Ildikó: Mit akar még az Orbán-kormány elvenni a nyugdíjasoktól?

Gepostet von MSZP am Montag, 24. Februar 2020
Hirdetés

Szerinte az inflációt követő nyugdíjemeléssel meglopták a nyugdíjasokat, akik novemberig hiteleznek a kormánynak. Az árak változása mellett a béremelkedést is figyelembe vevő nyugdíjemelést szorgalmazva azt mondta, a kormány nyugdíjemelési technikája azt jelenti: aki kevés nyugdíjból élt tavaly, annak Orbán Viktor garantálja, hogy idén is kevésből fog élni.

Szólt arról is, hogy nő a nyugdíjasok, különösen a 65 év feletti nők szegénysége. Elfogadhatatlannak nevezte az időseknek jutatott utalványok rendszerét, mert az korlátozottan felhasználható és nem épül be a nyugdíjba. Sürgette a rokkantak helyzetének törvényi rendezését is.

Rétvári Bence szerint úgy látszik a szocialistáknak nagyon rossz a lelkiismerete, de az idősek nem felejtik el, mit tettek velük kormányon.

Az Eurostat adataira hivatkozva közölte, szegénységnek vagy társadalmi kirekesztődésnek kitett idősek aránya a szocialista kormány alatti 19 százalékról 11 százalékra mérséklődött. A relatív jövedelmi szegénység az uniós átlag, 15,1 százalék alatt, Magyarországon pedig 10 százalék körül van – mondta.

Hozzátette: rokkantak foglalkoztatottsága 20 százalékról 40 százalékra nőtt és nem segélyből, hanem piaci munkabérből élnek.