Hirdetés

Bánki Erik (Fidesz) arról beszélt, bebizonyosodni látszik, hogy a tavalyi országgyűlési választást megelőző kampány idején több milliárd forintnyi dollár érkezett az Egyesült Államokból a hazai baloldali pártokhoz, ami tiltott pártfinanszírozásnak minősülhet. A titkosszolgálat már jó ideje nyomoz, az Állami Számvevőszék pedig nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is bevonta a vizsgálódásba.

Elmondta, meghívására Windisch László, az ÁSZ elnöke a gazdasági bizottság hétfői ülésén személyesen tájékoztatta a bizottság tagjait a vizsgálat eddigi eredményeiről. Beszámolója szerint az ellenőrzés végrehajtása során olyan különleges körülmények merültek fel, amelyek túlmutatnak a korábban végzett kampányellenőrzések tapasztalatain.

A 2022. évi országgyűlési választásokon fontos körülmény volt, hogy hat párt (a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd) közös listát állított a párton kívüli Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének részvételével. Az egyesült baloldal kampányát közös kampánystáb irányította. Az ÁSZ számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett külföldi támogatás a hat baloldali párt választási eredményeit is döntően befolyásolhatta. A külföldi pénz, ami papíron a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett, valójában a baloldali ellenzéki pártok kampányát finanszírozta.

Az ÁSZ a beérkezett dokumentumok alapján adatkéréssel fordult 23 további gazdasági társasághoz, amelyek részt vettek a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányidőszakban folytatott tevékenységében.

Korábban írtuk


Az eddigi vizsgálatok alapján rendkívül erős a gyanú, hogy valóban tiltott pártfinanszírozás történt, ha ez így van, akkor a baloldali pártok törvényt sértettek, és annak kell, hogy legyen következménye. Arra kérte az ÁSZ vezetőjét és minden, a vizsgálatban részt vevő alkalmazottját, hogy „függetlenül, de határozottan folytassák le a vizsgálatot”.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: több évtizedes konszenzus volt eddig, hogy a pártok sem jogi személyektől nem fogadtak el támogatást, sem külföldi támogatásokat nem használhattak a választási kampányok során, hiszen ez esetben felmerülhet a kampányba való külföldi beavatkozás.

A baloldali pártok külföldi finanszírozása – ha beigazolódik a gyanú – tehát példa nélküli, az elmúlt 30 év választási hagyományait teljesen semmibe vevő magatartás lenne.

Ha a vádak bebizonyosodnak, a külföldről támogatott pártoknak vissza kell fizetniük a kapott állami kampánytámogatás kétszeresét – mondta.