Fotó: MTI/Kovács Tamás, illusztráció

Lengyel-magyar ifjúsági találkozót és kegyképkoronázást tartanak a budapesti Szent István-bazilikában és az előtte lévő téren június 30-án.

A találkozón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentmise keretében megkoronázza a czestochowai Fekete Madonna kegykép Szent István-bazilikában lévő másolatát. A szentmise után lengyel-magyar ifjúsági találkozót tartanak a Szent István téren koncertekkel, táncházzal.

A rendezvényre több száz fiatal érkezik Lengyelországból – közölte Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Felidézte: háromszáz évvel ezelőtt XI. Kelemen pápa koronázta meg a lengyelországi czestochowai pálos kolostorban lévő Fekete Madonna kegyképet. A kép azonban nemcsak a lengyelek számára fontos jelkép, hanem a magyar-lengyel kapcsolatokban is lényeges kötelék. Hiteles másolatát 2011-ben ajándékozták a czestochowai pálosok a Szent István-bazilikának – mondta a szószóló.

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa úgy fogalmazott: a lengyel-magyar barátság egyik pillére a mindkét nép számára fontos Mária-tisztelet, ezért a kegyképkoronázás jó alkalom a két nép kapcsolatának erősítésére.

Az esemény fővédnökei: Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke.

A legfontosabb lengyel zarándokhelyként számon tartott czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben onnan szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba.

MTI