Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Ítéletet hirdetett a II.-III. kerületi bíróság a szexuális zaklatással vádolt Donáth László evangélikus lelkész ügyében.

A Momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel, miután állítása szerint a lelkész 2019 júniusában egy konfliktus kapcsán bántalmazta. Az eset akkor történt, amikor a nő a Szeretetház egyik folyosóján található festmény előtt hagyta kézi takarító-kocsiját. Az alkalmazott szerint a lelkész durván számon kérte rajta, hogy miért tolta a takarítókocsit a képhez, sőt emiatt fojtogatta is.

A vád szerint a volt MSZP képviselő emellett több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Donáth ellen az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat.

A bíróság 2021 februárjában tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust és másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette.

Korábban írtuk

A lelkész az eljárás során végig tagadta a vádakat, így nem is nem fogadta el a döntést és a tárgyalás megtartását kérte. A szeptember elején tartott tárgyaláson rövid vallomást is tett, amelyben a konkrét eset kapcsán annyit elismert, hogy ingerülten szólt rá az alkalmazottra, annak vállára téve a kezét. Ugyanakkor visszautasította, hogy könnyű testi sértést követett volna el, ahogy azt is, hogy szexuális ajánlatokat tett volna a nőnek és fogdosta.

A hétfőn kihirdetett első fokú ítéletében a bíróság jelentősen enyhített a korább büntetővégzésen: Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig megszüntette.

A volt országgyűlési képviselőnek összesen hatszázezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. A bíróság bizonyítottnak látta a konkrét eset megtörténtét, azaz, hogy Donáth számon kérte az alkalmazottat, akinek megszorította a nyakát.

Ugyanakkor el kellett dönteni, hogy ez tettleges becsületsértésnek vagy könnyű testi sértésnek számít-e. Mivel azonban nem nyert megerősítést, hogy a nő sérülése ebből a konfliktusból származott, csak a becsületsértést lehetett megállapítani. A bíróság szerint, bár mint vezetőként jogos lehetett a lelkész általi számonkérés, ennek nem ez a módja.

A vádlott tudomásul vette az első fokú ítéletet, az ügyészség azonban bűnösség megállapítása illetve súlyosbítás érdekében fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.